Principală  —  IMPORTANTE   —   Marja comercială specifică la comercializarea…

Marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul I al anului 2023, aprobată de ANRE

Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat vineri, 16 decembrie, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul întâi al anului 2023, în mărime de 2,91 lei/litru.

Întrebată de ZdG dacă marja comercială aprobată vineri de ANRE va duce la majorarea, din 1 ianuarie, a prețurilor la carburanți, purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat că: „Noi nu știm cum vor fi cotațiile Platts, respectiv nu putem prognoza dacă prețul final pentru consumatori va fi mai mare sau mai mic, comparativ cu prețul de azi care este la panou, deoarece cotațiile reprezintă cea mai mare componentă din prețul final”.

În debutul ședinței, șeful Departamentului de monitorizare și control al activităţilor licenţiate al ANRE, Andrei Adam, a declarat că „Agenția a urmărit stabilirea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și păstrarea fiabilității pieței produselor petroliere, în special în condițiile în care războiul din Ucraina a avut și continuă să provoace consecințe economice severe pentru R. Moldova, fiind pierdute toate lanțurile tradiționale de aprovizionare cu produse petroliere din Est. În același timp, un factor pe care nu-l putem neglija este rata medie a inflației care în continuare este în jurul la 30%.

Potrivit reprezentanților ANRE, în cadrul procedurii de consultare a proiectului deciziei, din partea companiilor petroliere a fost solicitată ajustarea marjei comerciale specifice la nivelul cuprins între 3,3 și 3,51 lei/litru.

„(…) Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică hotărăște: se aprobă marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru semestrul unu al anului 2023, în mărime de 2,91 lei/litru. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și poate fi contestată în termen de 30 de zile la autoritatea emitentă”, a declarat Andrei Adam.

Totodată, ANRE a hotărât excluderea de pe 1 ianuarie 2023 a coeficientului de eficientizare de 10%, care a fost aplicat începând cu septembrie 2021 și stabilirea unei marje comerciale specifice de 2,91 lei/litru, „valoare care corespunde nivelului mediu sumar al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale, pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere”.