Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Marele regizor român Cristian Mungiu…

Marele regizor român Cristian Mungiu la ZFR: „Actorii din Basarabia sunt perfect capabili să evolueze în oricare film”

„Bunica mea ar fi fost tare mândră să vadă sala aceasta plină”, a declarat Cristian Mungiu, invitatul special al ZFR și celebrul cineast român cu rădăcini basarabene, la Gala de deschidere a ZFR Chișinău, care a avut loc joi, 21 septembrie.

ZFR i-a dedicat regizorului Cristian Mungiu secțiunea FOCUS, iar cinefilii vor putea privi în cele patru zile  de film românesc proiecțiile „R.M.N.” , „Occident” şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes.

În cadrul ZFR, vizitatorii vor beneficia de o retrospectivă Liviu Ciulei, o selecţie cu cele mai importante filme noi, proiectate cu participarea unor regizori şi producători, un film pentru copii, scurtmetraje studenţeşti de arhivă şi lansarea unor cărţi de cinema care fac parte din programul ediţiei a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, în perioada 21-24 septembrie, la Cinematograful Cineplex-Loteanu.

„E o mare bucurie că am reușit să-l aducem la această ediție în calitate de invitat special pe regizorul Cristian Mungiu”

Dumitru Grosei, manager general al ZFR; Foto/ZdG;

„ZFR este un eveniment pe care îl creștem de nouă ani și care a luat amploare. Este un efort pe care îl facem pentru spectatorul nostru. În acest an, ZFR se desfășoară și în alte șapte orașe ale R. Moldova și sperăm la edițiile următoare să ne extindem. E o mare bucurie că am reușit să-l aducem la această ediție în calitate de invitat special pe regizorul Cristian Mungiu. Avem un program foarte bogat și interesant, inclusiv pentru copii”, a declarat Dumitru Grosei, manager general al ZFR. 

„Tradițional, după fiecare proiecție, spectatorii vor putea participa la sesiuni de discuții cu regizori, cineaști și producători”

Ionuț Mareș, critic de film și selecționer program ZFR; foto/ZdG;

„Așteptăm să vină publicul să cunoască și să descopere filmele românești, să cunoască cineaștii și ce oferă filmul românesc mai vechi și filmul românesc mai nou. Prin programul ZFR avem posibilitatea să facem o trecere prin istoria filmului românesc și să vedem felul în care s-a transformat de-a lungul timpului. Din partea spectatorilor simțim dorința de a vedea filmul românesc. Este înregistrat un interes foarte mare și cred că rezervările s-au epuizat la toate filmele. Tradițional, după fiecare proiecție, spectatorii vor putea participa la sesiuni de discuții cu regizori, cineaști și producători. Publicul va putea afla ce fac marii cineaști care au creat noul val al cinematografiei românești. Cristian Mungiu, invitatul special al ZFR, este unul dintre creatorii cinematografiei românești care a pus, cumva, România pe harta cinematografiei internaționale. Acest nou cinema românesc este în avangarda cinema-ului internațional și a făcut cultura românească cunoscută în întreaga lume. Filmul lui Cristian Mungiu este unul al dilemelor morale, iar realitățile din România devin universale prin scenariile și filmele lui”, a menționat Ionuț Mareș, critic de film și selecționer program ZFR.

„Reușitele colegilor din România sunt pentru noi un model și ne transmit mesajul că «se poate»”

Valentina Iusuphojaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova; Foto/ZdG;

„Așteptările sunt întotdeauna aceleași: cât mai mult public să se infecteze de dorința de a merge la film – la filmul de artă care este apreciat de experții din domeniu și critici de film. Filmul ne învață să gândim critic, ne pune puțin în repaus, ne oferă alte perspective de a vedea lumea în această perioadă tumultoasă informațional și economic. Filmul românesc mi se pare cumva firesc și organic cel mai aproape de noi, iar din punct de vedere al industriei cinematografice acest film ne inspiră și ne motivează. Reușitele colegilor din România sunt pentru noi un model și ne transmit mesajul că «se poate»”, a spus Valentina Iusuphojaev, directoarea Centrului Național al Cinematografiei din R. Moldova. 

„Cea mai mare bucurie a unui cineast este să vadă o sală plină”

Cristian Mungiu, regizor și cineast român cu rădăcini basarabene; Foto/ZdG;

„Cea mai mare bucurie a unui cineast este să vadă o sală plină. Am un sentiment deosebit să mă aflu aici într-o discuție legată de poveștile pe care le aduc eu prin filme. Fac filme de circa 25 de ani și n-am avut niciodată o discuție cu publicul basarabean. Astăzi avem ocazia”, a declarat Cristian Mungiu spectatorilor înainte de proiecția filmului „R.M.N.”, menționând că resimte o emoție și o afinitate aparte pentru publicul din Basarabia, inclusiv datorită rădăcinilor sale basarabene.

„Bunica mea ar fi fost tare mândră să vadă sala aceasta plină” și-a început discursul Cristian Mungiu la Gala de deschidere a ZFR, după ce, recent, în cadrul Bookfest Chișinău 2023, marele cineast român Cristian Mungiu și-a lansat cartea „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” cu care a debutat ca scriitor. 

Întrebat de reporterii ZdG, dacă va urma o ecranizare a cărții, regizorul a spus că „m-aș bucura foarte mult să pot să fac un film inspirat de cartea și povestea bunicii. E o reținere din punct de vedere financiar, pentru că în momentul actual, să creezi o atmosferă de epocă e destul de complicat. Dar sper să pot să fac lucrul acesta. Mă bucur că am putut fi prezent la lansarea de carte și, atât de curând, la ZFR. Mi-ar plăcea să transformăm într-un fel de normalitate acest evenimentul frumos organizat”. 

Cristian Mungiu despre actori: „Înainte de a avea o carieră internațională trebuie să ai una în limba ta natală”

În contextul în care, de-a lungul timpului, mai mulți actori basarabeni au avut roluri în filmele lui, Cristian Mungiu a ținut să menționeze că „urmează să producem un film în anul viitor și facem acum un casting. Actorii de aici nu sunt cu nimic mai prejos decât actorii pe care îi întâlnesc în multe teatre din București. Îi îndemn pe cei mai mulți dintre actori să-și aibă fotografiile și contactele în bazele de date din România, pentru că actorii din Basarabia sunt perfect capabili să evolueze în oricare film sau teatru. Am bucuria să întâlnesc actori basarabeni în lume și întotdeauna îi îndemn că indiferent unde i-a dus soarta să nu uite că cea mai bună șansă de se face văzut e tot prin lucrurile de la tine de acasă.  Înainte de a avea o carieră internațională trebuie să ai una în limba ta natală. Potențial există. S-a creat impresia că avântul pe care l-a luat cinematografia română a ajutat și a influențat și cinematografia de pe această parte a Prutului. Încep să se nască și aici filme”, a conchis marele regizor.