Maia Sandu, despre procesul de vaccinare: „Există localități care sunt dominate mai mult de anumite culori politice și refuză imunizarea împotriva COVID-19”
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că există localități care sunt dominate de anumite culori politice și refuză imunizarea împotriva COVID-19. Aceasta mai spune că „în anumite regiuni se creează impresia că se face presiune politică sau se speculează pe acest subiect”.
Declarațiile au fost făcute luni seara, 22 martie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.
„Noi facem eforturi foarte mari ca să obținem vaccinuri. Este foarte greu să obținem vaccinuri. După atâtea săptămâni, există spitale raionale cum ar fi Dondușeni, Edineț, acestea au 30% utilizare a dozelor de vaccin. Nu mai zic de Taraclia, Găgăuzia, unde sunt 4,6% utilizare a dozelor de vaccin. Dacă oamenii acolo nu vor să se vaccineze, atunci aceste vaccinuri trebuie să fie transmise în altă parte, acolo unde oamenii vor să se vaccineze. Sunt spitale unde lucrurile s-au întâmplat foarte bine și persoanele au fost vaccinate foarte repede și sunt spitale în anumite regiuni unde se creează impresia că se face presiune politică sau se speculează pe acest subiect. Nu mai zic de discursul unor deputați care au tot încercat să discrediteze anumite tipuri de vaccin”, a spus Maia Sandu.
21 194 de persoane au fost imunizate în R. Moldova, de la începutul campaniei de vaccinare, potrivit datelor furnizate luni, 22 martie, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).
De astăzi, 23 martie, în R. Moldova începe imunizarea cu vaccinurile Pfizer. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a semnat dispoziția prin care s-a dispus distribuirea a 12 282 doze de vaccin Pfizer. Potrivit MSMPS, cu aceste doze vor fi vaccinați împotriva COVID-19 lucrătorii medicali și restul persoanelor incluse în prima etapă de imunizare.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
R.Moldova a recepționat pe 19 martie, alte 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.