Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Maia Bănărescu: „Utilizarea copiilor în…

Maia Bănărescu: „Utilizarea copiilor în scopuri electorale, inadmisibilă”. În raportul Ombudsmanului, sunt indicate cel puțin șapte nume de politicieni

Foto simbol: pexels.com

Legislația în vigoare a Republicii Moldova nu prevede sancțiuni clare pentru demnitarii, funcționarii publici, actorii electorali, care folosesc copiii cu încălcarea standardelor internaționale. Aceasta este concluzia raportului Ombudsmanului pentru care a fost monitorizată campania prezidențială din 2020, ambele tururi, fiind prezentată în ajun de scrutinul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din anul curent.

În context, a fost organizată o conferință de presă marți, 1 iunie, însă fără a fi făcute publice nume exacte, astfel încât instituția să nu fie învinuită de partizanat politic. Totuși, unele exemple pot fi găsite în raportul propriu-zis.

Potrivit standardelor internaționale, utilizarea imaginii minorilor este interzisă în scop de agitație electorală.

În perioada de monitorizare au fost identificate 22 de cazuri de utilizarea a imaginii copiilor în scopuri electorale prin intermediul imaginilor video și foto plasate pe rețelele de socializare ale candidatului, fără bruierea feței minorilor în cazul candidatului A (avându-l în vedere pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi).

Imaginile au fost realizate în cadrul întrunirilor electorale organizate de candidat în diferite localități ale țării (Rezina, Leova, Glodeni, Râșcani etc.).

În perioada preelectorală 20-30 septembrie 2020 a fost identificat un caz de utilizare a imaginii copilului (Rezina) de către candidatul B (aici fiind adus drept exemplu liderul Platformei DA, Andrei Năstase).

În perioada monitorizată 1 octombrie- 1 noiembrie 2020 au fost identificate 11 cazuri 40, 41 (Cahul, Fălești, Rîșcani etc.). În cazul candidatului C (candidatul PLDM la prezidențiale, Tudor Deliu), au fost depistate trei cazuri de utilizare a imaginii copilului (Drochia, Soroca, Râșcani).

Au fost depistate 27 de cazuri de utilizare a imaginii copiilor în spoturi electorale, afișe, întâlniri electorale, mitinguri în campania electorală candidatului D (liderul PSRM, Igor Dodon) de pe pagina de Facebook a candidatului, iar altele șase cazuri din presă de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor electorale.

Au fost identificate 18 cazuri de utilizare a imaginii copiilor în scopuri electorale și în cazul candidatei E (candidata Partidului ȘOR la prezidențiale, Violeta Ivanov), atât pe paginile de campanie ale candidatului, cât și pe pagina partidului, utilizate, atât în format video, cât și foto.

Au fost depistate șapte cazuri în care copiii apar la întrunirile electorale ale candidatului F, fără a le fi protejată identitatea. Altele cinci cazuri de utilizare a imaginii copilului în scopuri electorale, au fost depistate și în cazul candidatului G (liderul PUN, Octavian Țîcu) În cazul candidatului H (candidatul Mișcării politice „Unirea”, Dorin Chirtoacă) au fost identificate 4 cazuri de utilizare a imaginii copiilor.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, reiterează necesitatea implementării unor mecanisme suplimentare pentru combaterea utilizării imaginii și/sau muncii copilului în scopuri electorale sau politice.

S-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată, iar pe furnizorii de servicii media îi îndeamnă să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor.

La fel, către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul ca aceștia să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

Raportul integral poate fi citit mai jos.