Principală  —  IMPORTANTE   —   MAI respinge declarațiile lui Zaharova:…

MAI respinge declarațiile lui Zaharova: Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI nu deținea date despre atacatorul din Tadjikistan

Sursa foto: Profimedia Images

Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din Comunitatea Statelor Independente (CSI), coordonat de Federația Rusă, nu deținea date despre atacatorul din Tadjikistan, Rustam Ashurov, care a ucis doi oameni în aeroportul din Chișinău, întrucât „autoritățile din această țară, au transmis date de căutare a acestei persoane în mediul internațional după momentul consumării tragicului incident de la aeroport, soldat cu doi morți”, informează joi, 6 iulie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Interpol, Europol și mecanismul interstatal de căutare în spațiul CSI nu aveau înregistrată cătarea lui Rustam Ashurov, întrucât pe 30 iunie autoritățile din Tadjikistan erau abia în pregătirea dosarului de căutare internațională pe numele acestuia, conform MAI.

„Așadar, declarația făcută de oficialul rus este falsă, în condițiile în care autoritățile CSI nu aveau date sau dosar activ de căutare pe numele Rustam Ashurov.

R. Moldova a rechemat ofițerul de legătură de la Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și a altor tipuri de infracțiuni periculoase din CSI, de la Moscova în condițiile în care politica de personal necesita concentrarea la Chișinău, a specialiștilor în combaterea crimei organizate transfrontaliere, generate de riscurile războiului care se desfășoară în țara vecină, Ucraina. Ofițerul a fost retras în ianuarie 2023”, susțin reprezentanții MAI într-un comunicat.

Recent, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, făcând referire la atacul armat de la aeroportul din Chișinău, a declarat că „poate că dacă Chișinăul ar fi continuat să coopereze cu Biroul de Coordonare a Luptei împotriva Crimei Organizate și ar fi utilizat bazele de date ale acestuia, ar fi fost posibilă identificarea la timp a făptașului și astfel ar fi fost evitată moartea cetățenilor săi”.

„(…) Cu toate acestea, conducerea R. Moldova a respins astfel de activități doar din motive politice, ceea ce reprezintă un mecanism eficient de cooperare în cadrul CSI. Mai mult, regimul Maiei Sandu continuă să persiste și să urmeze această cale ciudată, ineficientă și periculoasă pentru cetățenii R. Moldova. Ei pun în pericol securitatea propriei populații. Acesta este prețul mare pentru toate aceste experimente”, a spus ea.

La mijlocul lunii mai 2023, R. Moldova a inițiat procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Atacul armat de la aeroportul din Chișinău

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” (o bancă din Tadjikistan, n.red.). Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Rustam Ashurov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale ZdG, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Luni seară, 3 iulie, atacatorul de la aeroportul din Chișinău a decedat pe patul de spital.