Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți șoferi de microbuze…

Mai mulți șoferi de microbuze au protestat în PMAN. Poliția anunță că fermierii, aflați la periferia Chișinăului, încep să se deplaseze spre centrul capitalei

Sursa foto: Constantin Grigoriță (Imagine-simbol)

Mai mulți șoferi de microbuze au protestat joi, 23 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) împotriva modificării legislației în domeniul transporturilor rutiere. Aceștia susțin că reglementările sunt „contrare celor europene”.

„(…) Continuăm protestul pe care l-am organizat data trecută împotriva unei inițiative legislative promovate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. După protestul de data trecută, ne-am așteptat la o reacție constructivă, la un dialog cu ministerul. Am văzut reacția ministerului, însă Guvernul a hotărât să tacă (…). Simplificând aceste condiții, ei (autoritățile, n.red.) încearcă să admită companii care nu corespund acestor cerințe în activitatea de transport (…)”, a declarat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Anterior, APOTA, care a organizat manifestația, a anunțat că la protest urmau să participe circa 300 de persoane.

Tot astăzi, și fermierii vor protesta în perimetrul Guvernului. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că agricultorii, care au ajuns, miercuri, la periferia Chișinăului, intenționează începerea deplasării spre PMAN.

„Ținând cont de faptul că acțiunea acestora este organizată într-o zi de muncă și urmează să fie tranzitată întreaga capitală, de la periferii spre centru, atenționăm organizatorii despre eventuale blocaje a traficului, dar și respectarea Regulamentului circulației rutiere”, se spune într-un comunicat al IGP.

O parte din fermieri se află deja în perimetrul Guvernului.

Solicităm să se țină cont de toate cerințele polițiștilor, iar deplasarea să fie strict coordonată cu oamenii legii, cu respectarea declarației prealabile”, se spune în comunicatul IGP.

Agricultorii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.