Mai mulți fermieri din nordul R. Moldova spun că au rămas cu sute de tone de producție nevândută din cauza lipsei unei piețe de desfacere. Fermierii solicită implicarea autorităților
Mai mulți fermieri din nordul R. Moldova, care au în gestiune zeci de hectare de livezi cu prune, mere și cireșe, susțin că au rămas cu sute de tone de producție nevândută din cauza lipsei unei piețe de desfacere în R. Moldova, precum și din cauza războiului din țara vecină și a embargourilor repetate introduse de Rusia, anunță Federația Națională a Fermierilor.
Fermierii susțin că o soluție ar fi ca ei singuri să încerce să caute o piață de desfacere în Europa, altfel, cel mai probabil, recolta de mere din acest an o vor vinde producătorilor de sucuri, iar prunele și cireșele ar urma să ajungă la gunoi, mai anunță Federația Națională a Fermierilor, cu referire la producătorii din nordul R. Moldova.
Gumeniuc Vladimir din satul Poiana, raionul Edineț, timp de mai mulți ani crește și cultivă fructe, în special mere. Acesta deține aproximativ 9 hectare de livezi pe care cultivă mere. În acest an, potrivit Federației Naționale a Fermierilor, Vladimir Gumeniuc a vândut deja câteva sute de tone de mere producătorilor de sucuri la prețul de 1 leu și 40 de bani pentru un kilogram, iar cele aproape 300 de tone de mere care i-au mai rămas, la fel ar urma să ajungă la producătorii de sucuri.
„Chiar dacă seceta din acest an, precum și înghețurile din iarnă au redus semnificativ recolta, ne-am ales în total cu câteva sute de tone de mere. O bună parte le-am dat la suc cu prețul de 1 leu și 40 bani/kg. Restul, cele 300 de tone pe care le avem în prezent, sincer nu știu ce vom face cu ele.. probabil tot la suc vor merge pentru că am încercat să vindem la piață și e plină de intermediari, cumpărători nu sunt. Noi vrem să le vindem cu 5 lei/kg că să ieșim măcar la sine cost, dar prețul maxim ce ni se propune e de 3 lei. Ne gândim să ne unim între noi mai mulți producători și să încercăm de sine stătător să găsim piață de desfacere în Europa, deși este foarte complicat, iar susținere nu avem din partea nimănui”, spune fermierul Gumeniuc Vladimir din satul Poiana, raionul Edineț, potrivit Federației Naționale a Fermierilor.
Tot în raionul Edineț, în satul Clișcăuți, este un alt mare producător, Snigur Filip, care pe o suprafață de 132 hectare cultivă mere, prune și cireșe. 400 de tone de mere deja au mers pentru producerea de suc la același preț de 1 leu și 40 bani și alte 25 de tone din frigidere, care stau la păstrare deja de 2 săptămâni, tot la suc vor fi vândute. Federația Națională a Fermierilor susține că aceeași situație e și cu prunele, „20 de hectare de prune proaspete, cel mai probabil vor merge la gunoi”. Iar cireșele, cele 4 hectare, „urmează a fi strânse și aruncate și ele la gunoi”.
„Merele noastre crescute cu grijă au mers la suc, circa 400 de tone la 1 leu și 40 bani. Cireșele le păstrăm în frigidere, o parte, cea mai mare parte însă au mers direct la gunoi pentru că nimeni nu se interesează de ele. Am reușit doar 5 tone să le comercializam (…). Nici vorbă de profit nu poate fi, suntem doar în minus. La prune avem cumpărători din Moldova cu 9 lei pentru un kg la ȚARĂ noastră. 1,5 tone disponibile avem acum pentru vânzare”, spune producătorul Snigur Filip din satul Clișcăuți, raionul Edineț.
Potrivit Federației Naționale a Fermierilor, producătorii își doresc ca autoritățile să manifeste mai mult interes și susținere față de fermierii ajunși într-o situație de criză și solicită identificarea noilor piețe de desfacere și crearea unor condiții optime în care aceștia să își poată vinde produsele.
„Producătorul nu mai știe la cine să apeleze după ajutor și tot ce își dorește de la autorități este că aceștia să manifeste mai mult interes și susținere față de fermierii ajunși într-o situație de criză.
Și-ar dori să îi viziteze și să vadă cu ochii lor cum și cât se lucrează și să înțeleagă de ce producția noastră agricolă crescută cu atâta efort și grijă se pare că nu mai trebuie nimănui. De asemenea, fermierii solicită identificarea noilor piețe de desfacere și crearea unor condiții optime în care aceștia să își poată vinde produsele”, anunță Federația Națională a Fermierilor.
Până atunci însă, Federația Națională a Fermierilor îndeamnă cetățenii, care doresc să ajute acești producători, să-i contacteze pentru a face comenzi. Contactele le găsiți AICI.
Rosselhoznadzor a anunțat că din 15 august limitează temporar importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”.
„Din 15 august 2022, Rosselhoznadzor este obligat să introducă restricții temporare la importul de produse vegetale reglementate pe teritoriul Federației Ruse din următoarele raioane ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău, Bălți”, anunță Rosselhoznadzor.
Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, motivul introducerii restricțiilor a fost depistarea repetată a „obiectelor de carantină periculoase” în produsele moldovenești care intră în Rusia.
Pe 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că a recepționat notificarea autorităților din Federația Rusă prin care se anunță că începând cu 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova. MAIA a anunțat că autoritățile urmează să discute cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău „pentru a identifica soluții”.
În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, „în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins”.
Tot pe 11 august, Comitetul Executiv al Găgăuziei a anunțat se va adresa direct Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” pentru soluționarea problemei privind interdicția de import a produselor vegetale din mai multe regiuni ale R. Moldova.
După anunțul Moscovei, președinta R. Moldova Maia Sandu a declarat că autoritățile din țara noastră își doresc ca produsele moldovenești să ajungă pe piețele în care este apreciat produsul, „nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”. Declarația a fost făcută pe 16 august, în cadrul vizitei de lucru în municipiul Bălți.
Președinta Maia Sandu a declarat atunci, pentru presa locală, că producătorii autohtoni trebuie să se concentreze pe producția competitivă după preț și calitate.
„Guvernul discută și cu alte potențiale piețe și cunoașteți că în această vară am reușit să obținem reguli de acces mai simple pentru producătorii noștri pe piața europeană. Dincolo de piața europeană sunt și alte piețe. Noi trebuie să ne străduim să avem produse de calitate, producție competitivă după preț și calitate, dar vrem să ajungem pe piețele în care este apreciat produsul, nu unde alte criterii definesc deciziile dacă să ne lase să exportăm sau nu”, a declarat președinta Maia Sandu.