Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți cetățeni au protestat…

Mai mulți cetățeni au protestat în centrul capitalei solicitând modificarea procedurii de eliberare a buletinelor de identitate provizorii

Sursa: ZdG

Mai multe persoane au protestat joi, 15 iunie, în centrul capitalei în privința eliberării actelor de identitate. Aceștia au afișat pancarte cu mesajele „buletin provizoriu cu fotografie pe suport de hârtie” și „modificați procedura de eliberare a buletinelor provizorii”, printre icoanele și crucile pe care le-au adus.

Mai exact, cetățenii prezenți la manifestație s-au arătat nemulțumiți că Agenția Servicii Publice (ASP) nu mai eliberează buletinele provizorii pentru persoanele care au renunțat la numărul de identificare de stat şi la evidenţa automatizată în Registrul de stat al populaţiei cu fotografia adusă de aceștia.

Unul din preoții prezenți la manifestare, care a spus că slujește la o biserică ortodoxă din cadrul Mitropoliei Moldovei a declarat pentru TV8 că „pentru toți cei care dețin buletin de identitate provizoriu, fără cod de identificare, până acum, până în anul 2022, procedura de eliberare era cu fotografia personală pe suport de hârtie. Acum procedura s-a schimbat, doar cu fotografierea în cadrul ASP. Cererea noastră e să revenim la procedura cea veche”.

Serviciului comunicare și protocol al ASP nu a răspuns la apelurile ZdG.

În R. Moldova circa circa 3 mii de persoane care au renunțat la numărul de identificare de stat.

Buletinul de identitate provizoriu se eliberează cetăţenilor R. Moldova pentru întrebuinţare pe teritoriul ţării.

Potrivit ASP, pentru buletinul de identitate provizoriu, termenul de valabilitate se stabileşte de autoritatea emitentă şi nu poate depăşi un an. Pentru persoanele care execută o pedeapsă penală privativă de libertate și acelea care renunţă la numărul de identificare de stat, buletinul de identitate provizoriu se eliberează pe termenul aflării în detenție, dar nu mai mare de 10 ani și, respectiv, pe un termen de 10 ani.

Modelul buletinului de identitate provizoriu al cetăţeanului R. Moldova/ASP

Conducătorul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova, mitropolitul Vladimir, deține două pașapoarte diplomatice, unul emis de autoritățile de la Chișinău, iar și altul, din Federația Rusă.