Mai mulți artiști de la Teatrul de Operă și Balet refuză să facă repetiții din motiv că nu au primit salariile pe luna decembrie
Soliștii încadrați în spectacolul „Nabucco” de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” refuză să înceapă procesul de repetiții, din motiv că nu au primit salariile pe luna decembrie 2019.
În acest sens, artiștii au adresat o scrisoare către președintele R. Moldova, Igor Dodon, ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, și directorului teatrului Ion Grosu.
Cu câteva zile în urmă, Victor Vdovicenco, angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, a divulgat că deja de peste 20 de zile are o reținere la salariu.
Ieri, 27 ianuarie, ministrul Corneliu Popovici a prezidat o ședință de lucru cu managerii instituțiilor teatrale și concertistice, subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Principalul subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat definitivarea procedurilor de reorganizare a instituțiilor teatrale și concertistice din întreprinderi de stat în instituții publice la autogestiune de către managerii instituțiilor pentru a putea beneficia de mijloacele financiare de la bugetul de stat.
„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării solicită urgentarea procedurilor de deschidere a conturilor privind deservirea instituției publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor pentru ca mijloacele financiare de la bugetul de stat să fie transferate în conturile teatrelor și organizațiilor concertisticeîn termeni cât mai restrânși”, a afirmat oficialul.
Totodată, în contextul în care, procesul de reorganizare nu a fost definitivat de către unele instituții, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a solicitat întreprinderea în mod prioritar a tuturor măsurilor, astfel încât și aceste entități să beneficieze de subvenții de la bugetul de stat.
„Colaboratorii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării vă vor oferi tot suportul necesar ca acest proces să fie realizat conform prevederilor legale. În caz contrar persoanele din cadrul ministerului sau instituțiilor teatrale și concertistice responsabile de tergiversarea intenționată a unor procese vor fi sancționate” se arată în comunicatul de presă al MECC.
În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 5/2019 „Cu privire la organizarea și funcționarea unor instituții publice teatrale și concertistice”, mijloacele financiare de la bugetul de stat se transferă în conturile instituțiilor deschise în cont unic Trezorerial. Deschiderea conturilor trezoreriale se efectuează în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 215/2015.
La ședință au participat: directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă, directorul, Moldova-Concert, Andrei Locoman, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevi”, Svetlana Bivol, directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, directorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”, Aliona Strîmbeanu, directorul interimar al Teatrului Republican „Luceafărul”, Vitalia Grigoriu, directorul adjunct al Teatrului Național „Eugene Ionesco”, Denis Dimitriu, directorul Teatrului „Alexei Mateevici”, Hatman Frunze Elena, directorul Teatrului Național de Stat „Vasile Alecsandri”, mun. Bălți, Veaceslav Slavian, directorul Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu”, or. Cahul, Gheorghe Mândru, directorul Centrului de Cultură şi Artă „Ginta Latină”, Tudor Țărnă, reprezentanți ai Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S uliţî Roz” și Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”.