Mai multe ONG-uri de media au semnat o declarație prin solicită autorităților să ofere explicații extinse privind „circumstanțele faptice și juridice” ce justifică decizia CSE prin care a fost suspendată licența pentru șase posturi TV
Mai multe ONG-uri de media au semnat o declarație prin solicită autorităților să comunice public toate informațiile privind circumstanțele de fapt și de drept în temeiul cărora a fost emisă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) ce impune restricții în raport cu unii furnizori de servicii media.
Pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.
„Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.
Suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat”, arată o declarație publicată de CJI.
ONG-urile semnatare recunosc „necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a R. Moldova, care este supusă unor pericole reale generate de acțiunile subversive ale unui stat agresor, precum și ale unor organizații și indivizi particularii”.
Totodată, conform lor, măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin „argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor”.
„ONG-urile de media reiterează că transparența în domeniul proprietății mass-media este consacrată, cu titlu de principiu, în lege, iar publicul are dreptul legitim de a cunoaște informațiile privind proprietarii-beneficiari ai furnizorilor de servicii media aflați în jurisdicția R. Moldova.
Pentru a elimina interpretările eronate și tendențioase, precum și pentru a aduce mai multă claritate, organizațiile semnatare solicită ca toate circumstanțele de fapt și juridice care au stat la baza deciziei CSE să fie comunicate public”, se mai arată în declarație.
ONG-urile media semnatare:
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Media Guard
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
RISE Moldova
Potrivi deciziei CSE din 16 decembrie, cele șase posturi TV, Orhei TV, TV6, NTV Moldova, Accent TV, RTR Moldova și Primul în Moldova, vor fi lipsite de licența de emisie pe perioada stării de urgență, „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, (…) și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.