MAI anunță că șoferii camioanelor de mărfuri, care staționează în punctul de frontieră Leușeni, vor beneficia de asistență medicală și psihologică din partea centrelor medicale ale IGPF și SMURD
În scopul acordării sprijinului oamenilor, care pe parcursul mai multor zile așteaptă în rând pentru efectuarea controlului vamal între R. Moldova și Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova (MAI) anunță marți, 7 iunie, că a dispus ca angajații SMURD ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), să asigure asistență medicală și psihologică șoferilor de camioane, care staționează timp îndelungat în punctul de frontieră Leușeni, pentru parcurgerea tuturor procedurilor vamale.
Conducătorii pot beneficia de asistență medicală și psihologică din partea specialiștilor, în vederea evitării riscurilor de sănătate.
„Psihologii IGSU vor consilia psihologic persoanele care se află la frontieră de mai mult timp. Oamenii vor comunica cu specialiștii, care-i vor ghida să fie atenți la riscuri, să consume apă pe timp de caniculă, să se protejeze de razele directe ale soarelui și să solicite asistență medicală la primele semnale a problemelor de sănătate”, anunță MAI.
Rândurile de camioane la frontiera moldo-română s-au format în weekend din cauza unor probleme tehnice la posturile vamale de la frontiera română. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă luni, 6 iunie, de către Tatiana Șompol, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal al R. Moldova, după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini din care reiese faptul că zeci de tiruri, încărcate cu produse și mărfuri, au fost blocate la frontieră.
Potrivit lui Șompol, de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, fluxul de mijloace de transport la frontieră a crescut considerabil. Astfel, agenții economici, care anterior exportau marfă spre frontiera moldo-ucraineană, în prezent se orientează spre frontiera moldo-română.
În mediu, responsabilii de la vama moldovenească susțin că procesează circa 600-800 de mijloace de transport cu marfă pe ambele sensuri ale frontierei, însă sâmbătă și duminică, 4-5 iunie, procesarea a fost mai mică, din motiv că în posturile vamale de la frontiera română au fost probleme tehnice la sistemele informaționale.