Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE confirmă că trei dintre…

MAEIE confirmă că trei dintre suspecții în atentatul din Istanbul dețin cetățenia R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene conformă că trei dintre cei cinci suspecţi inculpaţi, în Bulgaria, după atentatul din 13 noiembrie de la Istanbul, sunt cetățeni ai R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene anunță că s-a autosesizat imediat după ce în mass-media națională și internațională au apărut informații referitoare la reținerea cetățenilor moldoveni, suspectați de autoritățile bulgare de participare la organizarea atentatului terorist din Turcia, și a întreprins, în regim de urgență, prin intermediul Ambasadei țării noastre la Sofia, demersuri pe lângă autoritățile bulgare pentru a obține informații suplimentare cu privire la cazul menționat.

Astfel, reprezentanții Ministerului au primit confirmarea că 3 persoane reținute dețin cetățenia R. Moldova. MAE IE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice vor monitoriza cu atenție evoluțiile aferente acestui caz, informând autoritățile relevante din R. Moldova.

„Țara noastră a condamnat ferm orice act terorist, inclusiv atentatul de la Istanbul și reiterează deschiderea pentru schimbul eficace de informații dintre autoritățile de aplicare a legii, autoritățile judiciare și serviciile de informații din statele vizate pentru combaterea terorismului, urmărirea luptătorilor străini și combaterea criminalității organizate”, se arată în reacția MAEIE.

Cinci suspecţi au fost inculpaţi, în Bulgaria, după atentatul din 13 noiembrie de la Istanbul. Printre aceștia se numără și trei cetățeni din R. Moldova.  

„Cinci persoane au fost inculpate pentru că l-au ajutat să fugă pe unul dintre presupuşii autori”, a declarat Siyka Mileva, purtătoare de cuvânt a procurorului general bulgar, a

Rolul lor a fost logistic, a precizat ea, adăugând că parchetul bulgar ceruse plasarea în detenţie a patru dintre ei.

Trei dintre inculpați sunt originari din R. Moldova, iar un altul dintr-o ţară arabă al cărei nume nu a fost precizat.

Şase persoane au fost ucise şi alte 81 rănite în explozia care a avut loc, duminica trecută, pe bulevardul Istiklal din centrul Istanbulului. Până în prezent, atacul terorist nu a fost revendicat.

În total, poliţia din Istanbul a arestat 47 de persoane, între care o femeie siriană acuzată de amplasarea bombei.