Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Mă gândeam că substanțele îmi…

„Mă gândeam că substanțele îmi pot afecta viața doar în mod pozitiv – aveam tupeu și puteam ușor să devin sufletul petrecerii.” Istoria unui tânăr care a reușit să iasă învingător în lupta cu drogurile

„Când consumam printre primele dăți, mă gândeam că substanțele îmi pot schimba viața doar în mod pozitiv. Cu timpul, am devenit dator tuturor din lista mea de contacte. Datoria mea față de diferiți oameni la acel moment era de aproximativ 20 de mii de euro”, își amintește Dumitru, unul dintre tinerii dependenți de droguri, care a cerut ajutor la timp și care acum vorbește deschis despre cum a făcut față luptei cu viciul. În fiecare săptămână, cel puțin un om din R. Moldova moare din cauza consumului de droguri. 

Pe 26 iunie este marcată Ziua internațională a luptei împotriva consumului și a traficului ilicit de droguri. Scopul acesteia este mărirea gradului de conștientizare al oamenilor privind  problema pe care o reprezintă drogurile pentru societate.

Dependența este definită ca o tulburare cronică, recidivantă, caracterizată prin căutarea și utilizarea compulsivă a drogurilor, în ciuda consecințelor adverse. Este considerată o tulburare a creierului, deoarece implică modificări funcționale ale circuitelor creierului implicate în stres și autocontrol. Conform definiției date de National Institute of Drug Abuse, aceste modificări pot dura mult timp după ce o persoană a încetat să mai ia droguri. Ca și tratamentul pentru alte boli cronice, tratamentul dependenței nu are un leac exact, dar există o modalitate de gestionare a afecțiunii. Tratamentul le permite oamenilor să contracareze efectele perturbatoare ale dependenței asupra creierului și comportamentului lor.

„Mă gândeam că substanțele îmi pot afecta viața doar în mod pozitiv – aveam tupeu social și puteam ușor să devin sufletul petrecerii”

Dumitru Colesnicov este una dintre persoanele care au reușit să scape de dependență. S-a întâmplat acum mai bine de 9 ani, când a fost pentru prima dată la un program de  reabilitare. Acesta a descoperit drogurile încă pe vremea când era student la București, prin 2009. Prima dată le-a încercat fără să se gândească prea mult la urmări, dar o făcea în continuare, pentru că îi plăcea starea de euforie în urma consumului.

„Când consumam printre primele dăți, mă gândeam că substanțele îmi pot schimba viața doar în mod pozitiv – deveneam mai comunicativ, aveam tupeu social și puteam ușor să fiu sufletul petrecerii. Nu îmi ajungeau bani și a trebuit să folosesc banii dați de părinți pentru situații excepționale – iar asta deja era primul semn că lucrurile nu merg întocmai bine”, mărturisește Dumitru.

foto/facebook

„Trecuse vreo 7 ani deja. Eram în continuare în București. M-am trezit în camera pe care o închiriam, unde era o masă, un scaun și un pat. Restul a fost amanetat – trei telefoane, computerul meu, computerul și chitara unei prietene, plus două chitări personale. Datoria mea față de diferiți oameni la acel moment era de aproximativ 20 de mii de euro. Nu achitasem chiria de 3 luni, dar colegilor de apartament le luam banii și le spuneam că am achitat-o. Nu mai aveam prieteni. Eram dator tuturor din lista mea de contacte. Toate aceste greutăți au creat o presiune enormă asupra mea”, își amintește Dumitru, care, fiind în această situație, a avut curajul să ceară ajutorul părinților. Cu ajutorul lor, el a mers la primele centre de reabilitare.

„M-am decis să telefonez părinții și să le cer ajutorul. A fost dificil, pentru că eram sigur că ei vor refuza, pentru că deja am reușit să le creez probleme destule în trecut. Pentru mine reabilitarea a fost simplă la început – pentru că eram bucuros să simt altceva decât starea de «ebrietate», dar complicată la final – pentru că începeam să înțeleg că menținerea în sobrietate este un proces constant și complicat, iar eu doream să mi se ofere totul de-a gata”, își amintește bărbatul.

În prezent, Dumitru afirmă cu demnitate că este curat de mai mulți ani și nu ar fi reușit fără sprijinul celor din jur. „Am cinci ani și șase luni de când am consumat ultima dată. În total însă, de la prima reabilitare, am nouă ani. Am fost sprijinit din mai multe direcții, de exemplu grupul NA (Narcotics Anonymous), care este gratuit, psihologul, centrele de reabilitare, părinții, prietenii, muzica și crearea ei. Am înțeles de-a lungul anilor că fiecare are calea sa unică. Există doar o asemănare – dorința de a rămâne curat. Exemplul altui dependent este cel mai bun îndemn, cea mai bună motivație pentru cei care încep procesul de schimbare”, spune Dumitru, care în prezent este implicat într-o afacere a familiei sale, iar în timpul liber creează muzică.

„Orientăm oamenii spre un stil de viață sănătos, având ca scop recăpătarea sensului de viață” 

În R. Moldova activează mai multe instituții și organizații care au ca scop reabilitarea și tratarea persoanelor dependente de droguri (Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, comunitatea „Narcotics Anonymous Moldova” etc.). Statul luptă cu acest fenomen prin intermediul Instituției Medico-Sanitare Publice Dispensarul Republican de Narcologie (IMSP DRN). Centrul de Reabilitare din cadrul DRN este destinat persoanelor care suferă de narcomanie. Este o subdiviziune de profilaxie, diagnosticare şi tratament în care se acordă asistenţă consultativă, curativă şi de adaptare medico-socială pentru persoanele dependente.

Sursa foto: poliția.md

„Secția de reabilitare activează din anul 2007. Anual, de la 230 până la 270 de persoane urmează tratamentul de reabilitare. Acest proces presupune un complex de măsuri medicale, psihologice, sociale, educaționale și de muncă, direcționate spre restabilirea stării fizice și psihice a persoanelor dependente. Noi corectăm aici calitățile pozitive, personale și comportamentale ale pacienților. Orientăm oamenii spre un stil de viață sănătos, având ca scop recăpătarea sensului în viață”, spune pentru ZdG Iurie Bucinschi, vicedirector al Dispensarului Republican de Narcologie.

Specialiștii atrag atenția că există câteva semne și simptome comune care indică asupra dependenței de droguri. Printre simptome se numără schimbările de comportament, schimbarea fără motiv a dispoziţiei, schimbarea cercului de prieteni, pierderea interesului faţă de şcoală/serviciu şi activităţile preferate, apatia şi somnolenţa sau agresivitatea fără motiv.

„Cu cât a fost mai mare perioada de tratament, cu atât s-a ameliorat starea sănătăţii, au apărut mai puţine tentative de folosire a drogurilor şi s-a mărit speranţa la viaţă”

În R. Moldova, în ultimii ani, se atestă o creștere a infracțiunilor legate de droguri. Potrivit ultimelor date emise de DRN, o problemă alarmantă pentru sănătatea publică din R. Moldova o constituie consumul ilicit de droguri şi alte substanţe psihotrope. Astfel, conform datelor statistice din ultimii ani, în evidența secției narcomanie au fost înregistrate 7989 de persoane. Tot în aceeași perioadă, scoase din evidența secției narcomanie au fost doar 181 de persoane. Asta ar însemna că din numărul total al persoanelor dependente internate,  doar 2% reușesc să se externeze cu succes. 

În același raport se menționează că au fost înregistrate mai multe cazuri în care pacienții au solicitat reluarea terapiei pe motiv că au conștientizat sporirea calității vieții după tratament, inclusiv reabilitarea statutului social, familial și încadrarea în câmpul muncii. Cu cât a fost mai mare perioada de tratament, cu atât s-a ameliorat starea sănătăţii, au apărut mai puţine tentative de folosire a drogurilor şi s-a mărit speranţa de viaţă.

Cele mai recente rapoarte ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că pentru anul 2022 se atestă o creștere a infracțiunilor legate de droguri (925 de cazuri comparativ cu 818 în anul 2021).

Circuitul ilegal al substanțelor stupefiante și plata pentru ele s-au transferat în mediul on-line

Potrivit datelor prezentate în Strategia Națională antidrog pentru anii 2020-2027 în baza cazurilor înregistrate pe teritoriul Moldovei, a prevalat consumul următoarelor tipuri de droguri: marijuana (40,0%), hașișul/uleiul de hașiș (18,0%), plantele de cânepă (13,0%). În anul 2017, Centrul de Medicină Legală raporta 101 decese asociate consumului de droguri. În 2022, numărul s-a micșorat, fiind înregistrate 59 de persoane decedate la care s-a constatat prezența substanțelor narcotice în organism. Altfel spus, săptămânal, o persoană decedează din cauza consumului de droguri. 

ANSP atrage atenția asupra faptului că sursele de cumpărare a drogurilor pe piață sunt în continuă creștere. În R. Moldova, circuitul ilegal al substanțelor stupefiante și plata pentru ele s-au transferat în mediul on-line. Fenomenul comercializării drogurilor în mediul on-line are loc prin intermediul aplicațiilor Viber şi Telegram, iar achitarea pentru drogurile procurate se efectuează prin intermediul terminalelor de plată electronice. În anul 2022, fenomenul dat s-a menținut, a crescut numărul cazurilor și al capturilor de droguri comercializate în mediul on-line prin utilizarea diferitor aplicații și sisteme informaționale. Informaţia cu privire la drogurile ilegale este obţinută de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din observaţiile făcute în timpul activităţilor sub acoperire.

La 21 mai 2024, Direcția Poliție a municipiului Chișinău a lansat Campania „Alege viața!”, care are drept scop prevenirea consumului de droguri, în special în rândul tinerilor, anunță Poliția R. Moldova într-un comunicat de presă. Activitățile campaniei includ sesiuni de instruire în școli și tabere pentru copii, acțiuni esențiale pentru a combate creșterea criminalității legate de droguri. Campania urmărește să consolideze interacțiunea dintre factorii de decizie, prestatorii de servicii și comunitățile afectate, pentru a reduce riscul consumului de droguri și pentru a promova un mediu sigur și sănătos pentru toți.

Gabriela MUNTEANU, stagiară ZdG