Culisele campaniei electorale din circumscripția Hâncești
Au mai rămas două zile până la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești. Până atunci, orașul Hâncești și câteva localități din apropiere abundă în panouri electorale și pliante, aplicate pe piloni și copaci. Chiar la intrarea în Hâncești, chipul lui Ștefan Gațcan, candidatul PSRM, apare pe un banner, lipit pe un automobil. Câteva mașini similare sunt parcate pe trotuare. Pe alt panou apare candidata PAS, Olesea Stamate, alături de Maia Sandu. Și Vitalie Balinschi, înaintat de Partidul Șor, a instalat în Hâncești panouri electorale mari. La fel a procedat și Ion Mereuță, candidatul PD. Chiar și așa, unii localnici spun că vor cunoaște candidații în ziua scrutinului. Alții susțin că sunt dezamăgiți și nu vor vota, iar cei care s-ar fi ales cu pomeni electorale (mijloace bănești și butelii cu gaze), declară că au făcut deja alegerea.
„Oare de unde Șor are atâția bani?”
E martie, luna în care gospodarii încep lucrările de primăvară prin grădini. Maria Stoian își făcuse din timp o listă cu priorități pentru acea zi – să grebleze grămezile de frunze și pietriș adunate peste iarnă, pentru ca, mai apoi, când „a fi vremea”, să planteze semințe și bulbi de flori. „E timp frumos și trebuie să ieșim din hibernare”, spune femeia.
Din vorbă-n vorbă, ajungem la alegerile de duminică. La acest subiect, femeia se declară a fi o alegătoare cu tema făcută sută la sută. Ea spune că urmărește știrile la posturile independente, iar presa de partid, o numește „dusă cu pluta”.
„Voi merge la vot și o să votez pentru cel care merită, nu pentru cei care duc lumea în eroare sau pentru cei care te iau de curmei și te poartă pe la distracții…”.
„Iaca te urcă Șor în autobuz și te duce la concerte, la Orheiland, pe la biserici și mănăstiri și-ți mai dă și-n torbă ceva bun, dar lumea asta nu se gândește: oare de unde are Șor atâția bani?”, se întreabă femeia.
„Mi s-a propus și mie să merg la Orhei, dar am refuzat. Nici mărțișor nu am luat de la ei, nu-mi trebuie nimic de la așa candidați”, povestește femeia.
„Ei, dar ce vorbesc eu de Șor? Dodon e președinte, parcă-i mai breaz? Venise în satul vecin președintele ăsta și acolo o femeie îl cuprindea și îi mulțumea pentru toate câte le face… Ferească Dumnezeu câte a făcut Dodon… Și mă gândeam eu, așa, în sinea mea, oare femeia ceea era din Bujor sau venise cu Dodon de la Chișinău, pentru „pakazuhă” (n.r. – demonstrație)…
Sigură de faptul că cel pentru care va vota „va face ceva” pentru comunitate, Maria Stoian spune că, duminică, 15 martie, neapărat va ieși la vot.
„Stăm la cumpănă”
Mai puțin optimiste se arată alte două locuitoare ale satului Lăpușna. Le-am întâlnit pe când se întorceau de la biserică.
„Se făgăduiesc tare multe, da de îndeplinit, nu se îndeplinește deloc”, spune una dintre femei. „A trecut atâta vreme de când au promis că pensiile vor fi de 1500 de lei. Mătincă o să mor și n-o să mai ajung să am pensie de 1500 de lei”, dă aceasta din mână a dezamăgire şi resemnare.
Cealaltă femeie nu știe dacă va vota duminică, pentru că, vorba ei: „dar dacă și cel pe care-l vom vota își va pierde urma ca Șor? Toți sunt dintr-un aluat, nu mai vreau să adaug altceva”, zice ea.
„Iată Șor e fugar, dar partidul lui lucrează, îndeplinește toate comenzile sale și încă apare și în video, are mesaje pentru toți. Of, mi-i lehamite, dacă chiar voiau să-l prindă, îl prindeau după aceste video și-l aduceau încoace”, zice femeia, făcând referire la autoritățile care susțin că nu știu unde se află Șor.
„Șor să vină în țară, să răspundă pentru furtul miliardului, nu să aștepte voturi de la noi”, o completează vecina sa. Fără urmă de speranță, femeile recunosc că s-ar putea să nu meargă la vot. „Nu știm dacă vom merge la vot, să ajungem sănătoși până atunci, e mult până mâine”, spune pensionara. „Stăm la cumpănă”, încheie cealaltă și ambele își continuă drumul spre casă.
„Avem toată încrederea și speranța în Șor”
În centrul satului, purtând genți și haine roșii cu insigne politice, doi bărbați împart ziare electorale enoriașilor ce ies de la biserică. Unul dintre ei, Valeriu Munteanu, se apropie și de noi. Mai întâi ne întreabă cine suntem, după care, solemn, ne oferă câte un ziar în care Ștefan Gațcan, candidatul PSRM, și-a înșirat promisiunile. Acesta a ținut să transmită și mesaje de felicitare femeilor de 8 martie, scrise în limba romană și rusă.
— Ce le promite Ștefan Gațcan oamenilor din Hâncești?
— Promite să ne ajute la infrastructura satului, să ne conecteze la apă, la gaze, promite drumuri.
— Dar toate astea țin mai mult de administrația locală, nu de Legislativ.
— Da, dar ar fi bine să aibă și el un fotoliu în Parlament și să ne apere interesele, răspunde bărbatul și împarte ziare în continuare.
Deși ia ziarul candidatului PSRM, o femeie dezvăluie că este simpatizanta lui Șor și va vota pentru candidatul acestuia, căruia nu-i cunoaște numele.
„Îmi place cum arată Orheiul și cred că Șor s-ar descurca și la Hâncești. Așteptăm să ne facă și nouă trotuare, parc de distracții, magazine ieftine. Avem toată încrederea și speranța în Șor”, declară cu ardoare femeia.
Însoțită de trei nepoți și „alți doi copii din mahala”, femeia mai povestește că nepoții săi au mers la OrheiLand. Reprezentanții Partidului Șor le-au oferit și transport gratuit, și mâncare, și apă.
„Sincer vă spun, a fost tare vesel și distractiv în parc la Orhei. Vrem ca și satul nostru să fie la fel de distractiv”, intervine unul din nepoții femeii.
Pornesc spre casă, după care femeia mai zăbovește un timp ca să ne spună că are, totuși, o teamă.
„Știți ce ne mai gândim noi, eu cu moșneagul meu? Dar dacă el (Șor) a aduce în țară americani din Israelul lui? Acum ne amăgește cu concerte, dar anul împrejur – putem muri de foame”, se arată îngrijorată pensionara.
Parcă contrazicându-se, aceasta mai spune: „ Nu avem noi un lider, un politician de care să ne mândrim și e păcat”.
— Dar votând candidatul Partidului Șor, vă veți mândri?
— Eu am zis așa, dar până duminică se schimbă „plastinca” (placa – n.r.), zice ea la despărțire, își cheamă nepoții și o ia spre casă.
„Toți sunt niște hoți și fățarnici”
În apropiere de biserică locuiește Nicolae Bubuioc. Pe gardul său se întinde un panou electoral ce-l afișează pe Ștefan Gațcan: „Lucrează pentru țară, lucrează pentru Hâncești”.
L-am găsit tăind lemne și ducându-le cu roaba, dintr-un colț al ogrăzii spre altul. Bărbatul e octogenar, dar spune că îl mai țin puterile și are și suficientă voință de a munci prin jurul casei. Spune că nu el a lipit pe gard panoul electoral, ci niște băieți și-au cerut voie să o facă. Bărbatul le-a permis, pentru că vorba lui – „nu-i mănâncă gardul”.
„Nu mi-au dat nimic în schimb, dar nici nu aș lua, nu mai au ei cu ce să mă cumpere”, spune bărbatul în timp ce lemnele se tot adună în roabă.
Dezamăgirea nu l-a ocolit nici pe Nicolae Bubuioc. „Am votat de fiecare dată, dar m-am săturat de mincinoși. Toți sunt niște hoți și fățarnici, cum zice moldoveanul”, constată bărbatul.
„Nu știu dacă voi merge la vot. Nu știu pentru cine aș vota, încă n-am citit Biblia lor”, mai zice acesta.
„Balonul” discordiei
Într-un alt capăt de sat, trei vecine se ceartă.
— Cine-i acest om deștept și învățat care a dat baloane de gaz la pensionari?
Eu tot sunt pensionară și mă interesează această întrebare. Sau ei, socialiștii, au dat baloane doar celor care i-au votat?
— Nu se face așa, dacă o dat, trebuie să dea la toți pensionarii, nu doar unora, intervine altă femeie.
Întreb:
— Dar ați văzut că au dat butelii cu gaz?
— Da.
— Pentru ce?
— Pentru viață grea, dar parcă eu nu duc viață grea?, întreabă mânioasă femeia, apoi pleacă.
Anastasia Bubuioc locuiește singură. La toamnă femeia va împlini 80 de ani, dar vârsta e doar o cifră pentru ea, înțelegem după casa și grădina ținute curate, bine îngrijite. Ne-a invitat în ograda măturată, în care toate erau la locul lor.
— Balonul de gaz e acolo la cuptioruș.
— Ce înseamnă numărul 90 indicat pe butelie?
— Nu știu, cred că al meu e al 90-lea. Voi credeți că numai mie mi-au dat balon? A dat mai multor pensionari, a dat și vecinilor mei.
Pensionara susține că butelia cu gaz i-a fost oferită de socialiști pentru că ea „a votat pentru Dodon și pentru Parlament, tot socialiști a ales”.
Tot ea susține că aceștia nu au cerut nimic în schimb, nici măcar să voteze pentru candidatul lor, dar Anastasia Bubuioc, oricum știe ce are de făcut duminică.
„Nuu, n-au zis să-i votez, dar eu și singură știu că trebuie să-i votez”, povestește voioasă femeia.
„Să nu-mi dea un balon de gaz? Sunt singură, nu merit?”
Ulterior, am încercat să aflăm cine și de ce a împărțit cadouri electorale pensionarilor, dar nu am primit un răspuns. Primarul comunei Lăpușna, Ion Chiosa, ales pe listele PLDM, ne-a declarat că nu cunoaște cine ar fi fost binefăcătorii, dar „e clar că e adevărat, întrucât sătenii vorbesc despre asta”.
Panouri electorale, găzduire pentru două luni — 500 de lei
La 18 km de Lăpușna se întinde satul Bujor. Centrul satului ne întâlnește cu panouri roșii întinse pe gardurile școlii, magazinului și casei de cultură. Ion (precum s-a prezentat), un tânăr de vreo 30 de ani, după ce cumpărase ceva de-ale gurii, se arată interesat de prezența noastră în sat.
„Iar vreun concert, ceva? Voi de-a cui sunteți?”, ne întreabă acesta ironic.
Îi explicăm că suntem jurnaliste și nu dorim decât să aflăm cum se pregătește electoratul din Bujor de ziua alegerilor, dar Ion pare că nu crede spuselor noastre. Nu îl interesează prea mult politicul și spune franc că nu va merge la vot.
„Eu nici nu cunosc partidele politice, nu urmăresc știrile, nu-i domeniul meu”, se justifică acesta. „Sunt oameni special pentru politică, chiar la noi în sat sunt, îi găsiți după pancartele din ogradă”, ne sugerează bărbatul.
Urmând sfatul lui Ion, pe un drum asfaltat, ajungem la gospodăria Eleonorei Matvei. Casa sa îmbrăcată în roșu îl afișează pe candidatul Partidului Șor, Vitalie Balinschi: „Șansa ta de a schimba satul Bujor”.
Femeia nu are copii și ni se destăinuie că niciodată nu s-a simțit mai singură în fața destinului ca acum, când i-a murit și soțul. Tocmai din această cauză a acceptat să primească la ea în casă două fete „din partid care se ocupă cu agitația”. Spune că fetele au ajuns în casa sa printr-un lider local.
„Au venit, au văzut casa, le-a plăcut și au zis că-mi plătesc 500 de lei ca să stea la mine. Contractul e pentru două luni, vi-l arăt chiar”, spune cu sinceritate femeia.
Din verandă, pensionara aduce două foi albe, tipărite, învelite cu grijă într-un ziar.
Contractul semnat la 1 ianuarie cuprinde toate părțile legale. Comodantul, având-o în persoană pe Eleonora Matvei și comodatarul – Partidul Șor. Costul locațiunii este evaluat de către părți în mărime de 500 (cinci sute) de lei.
Deși femeia spune că contractul este încheiat pe două luni, la rubrica „durata contractului” este indicată perioada de un an.
Apoi urmează obligațiile și răspunderea părților. Deci, părțile au convenit că toate neînțelegerile ce rezultă din prezentul contract să fie rezolvate pe cale amiabilă, iar în cazul în care nu este posibilă rezolvarea litigiilor pe cale amiabilă, părțile se vor adresa instanțelor judecătorești competente.
Contractul este semnat de Eleonora Matvei și de Marina Tauber, mai jos fiind aplicată ștampila Partidului Șor.
Eleonora Matvei ne spune că nu este singura care are afișe electorale și contract semnat cu Partidul Șor. „Dacă mergeți în partea cealaltă de sat, în capăt, mai vedeți case roșii. Treceți de pod și veți vedea”.
Pe un drum cârpit de mântuială, plin de hârtoape, trecem de un pod din lemn, mâncat de vreme și ieșim la marginea satului. Lângă o fântână, în curtea unei case, se aude muzică lăutărească și vorbă grăbită. De acolo ies două femei costumate în roșu, având ziare în brațe. Vădit deranjate de prezența noastră, ne iau la întrebări:
— Și ce căutați voi la noi în sat?
— Am venit să vedem cum se pregătește lumea de alegeri.
— De ce, mă rog? Ne pregătim, iaca – grăim, ascultăm muzică, tăiem lemne, facem ce vrem. Vă deranjează ceva? Mai aveți întrebări?
Încercăm să aflăm dacă sunt membre de partid și acestea ne răspund tăios:
„Suntem vo-lun-ta-re! Nu ne plătește nică. Facem munca asta gratis pentru că ni-i dragă, pentru că toți ne-au amăgit”, se revoltă una dintre femei.
„Nu veniți și ne prostiți. Nu vă spetiți să ne arătați voi dreptatea”, intervine cealaltă femeie.
Între timp, își face apariția și stăpânul casei de unde ieșiseră ele. Nici bărbatul nu este mai binevoitor și ne spune răspicat:
„Nu-i clar după culoare de unde am afișul electoral? Chiar nu înțelegeți?
— Sunteți susținător al Partidului Șor?
— Gata, fără comentarii”.
Duceți-vă de aici, am topor în mână”
În aceeași mahala, un bărbat trecut de prima tinerețe mânuiește cu iscusință un topor. Mărunțește crengi, iar nepoatele duc grămezile de vreascuri în ogradă.
Și în grădina acestuia a fost afișat chipul lui Vitalie Balinschi. Bărbatul susține că nu știe cum pancarta electorală a ajuns la el în grădină. Când s-a întors de la muncă, a văzut-o. Zice că, probabil, soția a adus-o. „Am întrebat de unde s-a luat, da ea tot zice că nu știe, că a apărut din senin”.
— Veți merge la vot?
— Hai, hai, fugiți, mărogel c-amuș fac ceva (și ridică toporul). Eu am mai stat în pușcărie. Duceți-vă, duceți-vă de aici, repede, că eu nu glumesc”, răspunde furios acesta.
„Hâncești se va transforma în Orhei”
Lângă fântâna din sat, peste pod, se zăresc alte pancarte electorale – tot roșii, tot cu Vitalie Balinschi. O poartă din ștachete, un gard ce stă să cadă, iar la poartă – o scârtă cu paie. Din ogradă iese un bărbat ce se prezintă, tot Ion. Acesta ne spune că afișul electoral ce flutură în pragul casei îl va folosi pentru fân, după ce trec alegerile.
— De ce după ce trec alegerile?
— Că așa vreau. Știți cum o spus un om mare – de-atâta! De-atâta, zic și eu!
În speranța că Hâncești se va transforma în Orhei, Ion se arată hotărât să voteze pentru Vitalie Balinschi. El nu se arată deranjat de faptul că Șor figurează în dosarul fraudei bancare și crede că sunt mai mulți cei care au contribuit la furtul miliardului.
„Toți ne folosesc. Până la alegeri nu sunt bani, iar la alegeri apar banii, pe urmă iar dispar. Așa-i în Moldova”. Intră în ogradă, închide poarta și spune că nu mai vrea să comunice cu noi.
În afara camerei, alți localnici ne-au spus că reprezentanții Partidului Șor ar fi plătit câte 500 de lei celor în ograda cărora au expus afișe electorale.
La ieșire din sat, alți bujoreni ne-au spus că se organizează concerte și deplasări pentru cei care împart pliante electorale și îndeamnă lumea să voteze pentru candidatul Partidului Șor.
Am încercat să obținem o reacție de la reprezentanții Partidului Șor. Contactată în repetate rânduri, purtătoarea de cuvânt a partidului nu a răspuns la telefon.
Alegerile parlamentare noi din CEU nr. 38 vor avea loc pe 15 martie 2020. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC) după ce Alexandru Botnari a decis să renunțe la funcția de parlamentar în favoarea celei de primar.
În cursa electorală au fost înregistrați șase concurenți:
- Ion Mereuță – candidat PDM
- Ștefan Gațcan – Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
- Olesea Stamate – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
- Vitalie Balinschi – Partidul Politic „Șor”
- Dorin Chirtoacă – Blocul electoral „UNIREA”
- Grigore Cobzac – Candidat independent
Notă: În conformitate cu art. 38 al Codului electoral, concurenților electorali li se interzice să propună alegătorilor bani, cadouri, să distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoarele umanitare sau din alte acţiuni de binefacere.
Notă: Marți, 11 martie. Curtea de Apel a decis că Vitalie Balinschi, candidatul Partidului Șor pentru alegerile parlamentare noi de la Hâncești, rămâne în cursa electorală. Magistrații au respins demersul CEC, prin care s-a cerut ca acesta să fie exclus din lista candidaților pentru fotoliul de deputat în Parlamentul R. Moldova. Motivul adresării CEC-ului la Curtea de Apel este că acesta ar fi corupt alegătorii.
Miercuri, 11 martie, am contactat-o pe Marina Tauber. Când a auzit că telefonăm de la ZdG, ne-a zis să-i trimitem întrebările în scris. Precum a cerut, i-am adresat, în scris, următoarele întrebări:
- Ați semnat un contract cu Eleonora Matvei, din s. Bujor, Hâncești, prin care ea se angajează să găzduiască în casa sa două fete, reprezentate ale Partidului Șor? În respectivul contract figurează ștampila Partidului, numele și semnătura dvs.? Ce puteți spune despre legalitatea acestui act?
- Mai mulți săteni au afirmat că persoanele în ograda cărora se găsește panoul electoral al candidatului Partidului Șor ar fi fost plătite cu câte 500 de lei. Este adevărat? Aceasta contravine prevederilor Codului Electoral. Cum comentați?
Deși Marina Tauber a precizat că revine cu un răspuns peste o oră, nu am primit un răspuns nici după două ore, nici până ziarul a fost trimis la tipar.