Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Șeful Misiunii de monitorizare…

LIVE Șeful Misiunii de monitorizare Promo-LEX, despre scrutinul din 5 noiembrie: „Au fost înregistrate 22 de cazuri de agitație electorală sau PR negru”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Reprezentanții Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie susțin o conferință de presă privind constatările și concluziile monitorizării scrutinului.

Potrivit lui Nicolae Panfil, director de programe al Promo-LEX, șeful misiunii de monitorizare, în timpul scrutinului au fost înregistrate 7 cazuri privind zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 m de la secția de votare pentru a determina alegerea alegătorilor; 16 cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale; 58 de cazuri privind prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare; 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot sau alte încălcări ale secretului votului; 22 de cazuri de agitație electorală sau PR negru în raza de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Duminică, 5 noiembrie 2023, în R. Moldova au avut loc alegeri locale generale. Cetățenii au ales 898 de primari și 11 058 de consilieri în consiliile locale de nivelul I și II. Pentru cele 898 de mandate de primar s-au înregistrat în cursa electorală 3 297 de persoane, iar pentru 11 058 de mandate de consilier – 45 775 de persoane.

Cu două zile înainte de desfășurarea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegeri a candidaților partidului Șansă, afiliat oligarhului Ilan Șor. Astfel, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea partidului Șansă, a fost aplicată ștampila cu mențiunea RETRAS.