Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Reacția companiilor amendate de…

VIDEO Reacția companiilor amendate de către Consiliul Concurenței cu 91.034 milioane lei pentru înțelegeri de cartel, după acuzațiile aduse de instituție

Reprezentații celor patru companii CÎ „Agrostoc”, SRL „Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA „Fertilitatea-Chișinău”, care au fost amendate de către Consiliul Concurenței cu suma totală de 91, 034 milioane lei ( maxim posibil conform Legii ), pentru „participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul R. Moldova”, susțin luni, 6 aprilie, o conferință de presă unde, spun ei, vor veni cu reacții pe marginea acestui subiect.

SRL „Diazchim” – nu a participat niciodată la înțelegeri de cartel. Acuzațiile sunt complet nefondate. Observațiile și contraprobele prezentate de către noi au fost ignorate de către Consiliu. Dispoziția privind efectuarea inspecțiilor a fost semnată de către președintele Consiliului Concurenței, Răducan Marcel.

El, împreună cu membrii familiei lui, dețin o societate care se ocupă de importul și comercializarea fertilizanților, S.R.L. MOLDPRODINVEST. Această societate deține licență și acum. Acțiunile președintelui încalcă grav regimul conflictului de interese. SRL „Diazchim” a sesizat ANI pentru a fi verificate abaterile comise de președintele Consiliului Concurenței. Reprezentanților SRL „Diazchim” nu li s-a permis să participe la audieri. Calificăm acțiunile complet nefondate. Consiliul nu a avut drept scop desfășurarea unei investigații corecte. Solicităm instanțelor de drept să desfășoare o investigație corectă”, a declarat Victor Cucu, administratorul companiei SRL „Diazchim”.

La 2 aprilie curent, reprezentanții Consiliului Concurenței a anunțat că a fost aplicată ce mai mare amendă posibilă, conform Legii, 91, 034 milioane lei, „pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur”. Printr-o Decizie emisă la 26 martie curent, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ „Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL „Bioprotect” și SA „Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91, 034 milioane lei (maxim posibil conform Legii), pentru „participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul R. Moldova”. În context, responsabilii din cadrul Consiliului Concurenței au acuzat presiuni din partea firmelor amendate.

Constatările Consiliului Concurenței

Potrivit unui comunicat emis vineri, 2 aprilie, de către Consiliul Concurenței, în rezultatul investigației, inițiată prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței nr. 22 din 16.07.2020, „au fost acumulate probe directe care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul țării”.

În notă se mai menționează că, rezultat al acestor înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vîndute pe teritoriul României și Ukrainei sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decît în Republica Moldova.

„Cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, ba mai mult, consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe. Reieșind din metodologia OECD, valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015-2020, conform calculelor, se ridică la aproximativ 190 milioane lei”, se mai menționează în nota CC.

În context, reprezentanții Consiliului Concurenței acuză presiuni din partea întreprinderilor sanționate.

„În ultima perioadă, unele întreprinderi vizate de investigația în cauză au exercitat presiuni fără precedent asupra Consiliului Concurenței prin denunțuri calomnioase adresate conducerii țării și organelor de drept. (…) Am fost avertizați că în caz de emitere a unei decizii nefavorabile nu se vor economisi resurse financiare pentru a discredita și distruge mediatic Consiliul Concurenței. Nu ne rămâne decât să vedem dacă banii câștigați pe seama agricultorilor lucrează împotriva organelor de control ale statului”, mai spun reprezentanții CC.