Prezidențiale 2020. Rezultatele preliminare ale numărării în paralel de către Misiunea de Observare Promo-LEX
Misiunea de Observare Promo-LEX prezintă rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova din 15 noiembrie 2020. Totodată, au fost prezentate și încălcările depistate pe parcursul zilei de ieri.
„În anumite secții de votare chiar dacă au fost majorate buletinele de vot cetățenii au stat în randuri interminabile și nu au reușit să voteze. Reiterez apelul făcut după primul tur ca să se ia măsuri în acest sens. Exprimarea votului trebuie să fie făcută de fiecare cetățean.
Referitor la transportarea alegătorilor, considerăm ca organele de drept trebuie să examineze aceste situații și ca la scrutinele viitoare să nu să se repete. Nu putem trece cu vederea consecințele acestor acțiuni de transportare organizată care a dus la corupere și altercații între cetățeni. Politicul are sarcina importantă de a depăși această scindare a societății care a fost observată în cadrul alegerilor”, susține Pavel Postică.
În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatorii pe termen scurt (OTS) detașați în cele 608 secții de votare cuprinse în eșantion au fost raportate 251 de incidente. Pe de altă parte, prin extrapolare numărul estimat al incidentelor la nivel național (în baza eșantionului de 608 SV) este de 734, în creștere comparativ cu 489 incidente estimate în primul tur de scrutin.
„Activismul civic al alegătorilor, prezenți la urne chiar și pe timp de criză pandemică, în creștere comparativ cu scrutinul din 2016, merită remarcat în mod deosebit. S-au evidențiat alegătorii din secțiile de votare constituite peste hotarele țării. Cu regret, activismul civic al alegătorilor din diasporă a fost umbrit de epuizarea buletinelor de vot în unele secții de votare. Astfel, deși la secțiile de votare a fost disponibile câte 5000 de buletine de vot, cel puțin 6 secții de votare au rămas fără buletine înainte de finalizarea timpului de vot. În context, Asociația Promo-LEX solicită autorităților dar și politicienilor să instituie măsuri alternative de vot”, susțin experții Promo Lex.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu, a câștigat detașat turul II alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorală Centrală(CEC) arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 250 de mii de voturi.
CEC a făcut publice rezultatele finale după prelucrarea tuturor proceselor verbale. Astfel, în turul II, Maia Sandu a acumulat circa peste 943 de mii de voturi, echivalentul la 57.75%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul puțin peste 690 de mii de alegători (42.25%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 250 de mii de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.