Ministrul Educației: „S-au constatat cazuri în care nota a fost majorată cu 30%. Un fost șef de Direcție din Glodeni a publicat pe Facebook, accidental, rezolvarea examenului la istorie”
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun susține o conferință de presă despre primele concluzii ale monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în opt raioane și prezintă informații despre reevaluarea testelor.
„Dacă desfășurarea probelor de examen în instituțiile de învățământ a fost în mare parte regulamentară, fără incidente, atunci în unele comisii raionale de evaluare au rămas în continuare vechile practici defectuoase de evaluare a testelor. S-au constatat cazuri în care nota a fost majorată cu 15 puncte, adică aproximativ 30%. Au fost reevaluate eșantionat 30% din totalul testelor pentru fiecare disciplină, pentru fiecare instituție de învățământ din cele 8 raioane. În total, au fost reevaluate 4140 de teste, în cadrul a cinci comisii republicane de reevaluare”, a declarat Perciun.
În raionalele Cimișlia, Drochia și Șoldănești, comisiile raionale de evaluare au respectat „în mare parte prevederile regulamentului”.
La Cahul, Rezina și Dubăsari au fost constatate „diferențe mari” între punctajele acordate, de la 5 până la 15 puncte în plus. Astfel, în 13 instituții din cele trei raioane, a fost luată decizia să fie reevaluate toate testele scrise de absolvenții claselor a IX-a.
Ministrul Educației a vorbit și despre publicarea testelor în timpul desfășurării examenelor în 8 gimnazii.
„Să nu încerce să paseze responsabilitatea pe copii. Este responsabilitatea adulților, în primul rând, care au făcut în așa fel ca aceste teste să ajungă să fie publicate.
În timpul examenelor, un fost șef de Direcție din Glodeni a publicat pe Facebook, pe Stories, accidental, rezolvarea examenului la istorie. El urma să transmită, probabil, în privat această rezolvare, dar a încurcat butonul și a publicat pe Stories. Am transmis la Poliție acest caz”, a menționat Dan Perciun.
Potrivit Liliei Ivanov, din 4140 de teste reevaluate 3189 (sau cca 77 %) au rămas cu nota neschimbată. În cazul a 656 de teste reevaluate (sau cca 16%) nota a fost micșorată cu o unitate, iar pentru 39 de teste nota a fost micșorată cu două unități. Totodată, într-un caz nota a fost micșorată cu 3 unități (de la nota „5” la nota „2”). De menționat că, în cazul a 244 de teste (sau cca 6%) Comisia Republicană de Reevaluare a majorat cu o unitate notele acordate de Comisia Raională de Evaluare. Pentru 9 teste nota a fost majorată cu două unități.
„Toleranța zero față de corupție la examenele de absolvire a gimnaziului este crucială pentru asigurarea unei educații corecte și echitabile. Corupția la examenele naționale subminează încrederea în sistemul educațional și afectează în mod direct șansele reale ale elevilor de a-și demonstra cunoștințele și abilitățile dobândite. Acum 11 ani, examenul de bacalaureat a fost organizat în premieră, în săli cu supraveghere video. Treptat, practica a fost acceptată și în prezent necesitatea monitorizării la examenul de bacalaureat nu mai este contestată, fiecare candidat având posibilitatea să își demonstreze în mod onest și echitabil cunoștințele obținute în anii de liceu. Această schimbare nu a ajuns, însă, și la nivel de gimnaziu. Avem de recuperat zece ani în care reformele la acest capitol au stagnat”, a mai spus ministrul.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a decis ca în acest an, în 8 raioane ale țării, să fie introduse măsuri administrative adiționale pentru a asigura buna desfășurare a examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Mai exact, circa 400 de voluntari au monitorizat examenele.
„Motivele care ne-au determinat să facem acest lucru sunt decalajele în unele raioane între rezultatele de la examenele de absolvire a gimnaziului și la examenul de Bacalaureat. Ulterior, o parte din teste vor fi examinate centralizat în așa fel încât să ne asigurăm că și verificarea se desfășoară corespunzător”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
Voluntarii s-au deplasat în unul dintre raioanele: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești în zilele probelor de examen, acestea fiind 3 iunie, 6 iunie, 10 iunie și 13 iunie.
MEC a anunțat anterior că Comisia Națională de Examene (CNE) a constatat că persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii din țară au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor. Decizia comisiei vine după ce în mediul online au fost publicate poze cu testele de examen din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea iunie 2024 și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timp real, concomitent cu desfășurarea probei de examen, fapt care contravine legislației în vigoare.
Urmare a examinării materialelor prezentate, CNE a decis:
I. A solicita Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni, Florești realizarea, în mod prioritar, a anchetei de serviciu, în cadrul căreia să fie examinate toate circumstanțele încălcărilor constatate.
II. A constata încălcarea gravă comisă de către persoanele implicate în desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în instituțiile de învățământ, după cum urmează:
- Căușeni, Cîrnățenii Noi, Gimnaziul Cîrnățenii Noi;
- Criuleni, Jevreni, Instituția Publică Gimnaziul „Mihai Eminescu”;
- Edineț, Cupcini, Instituția Publică Gimnaziul „Mihail Sadoveanu”;
- Glodeni, Hîjdieni, Instituția Publică Gimnaziul Hîjdieni;
- Florești, Trifănești, Gimnaziul „Mircea Snegur”, filială a Liceului Teoretic „Ion Creangă”;
- Florești, Prajila, Instituția Publică Gimnaziul Prajila;
- Florești, Ștefănești, Instituția Publică Gimnaziul Ștefănești;
- Florești, Putinești, Instituția Publică Gimnaziul Putinești.
III. A solicita Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni, Florești ca rezultatele anchetei de serviciu și o copie a deciziilor să fie prezentate, „în termen restrâns, în formă scrisă”, Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.