Membrii CEC – în ședință extraordinară. Subiectul privind modificarea numărului secțiilor de votare din străinătate – AMÂNAT pentru mâine
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au întrunit luni în ședință extraordinară pentru a examina mai multe subiecte cu privire la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Între timp, în fața instituției, mai mulți oameni, printre care și mai mulți politicieni, au protestat față de decizia CEC cu privire la numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise la scrutinul prezidențial.
Oamenii adunați în fața CEC au solicitat ca CEC să-și revizuiască decizia prin care a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă și să dispună organizarea alegerilor în mai multe secții de votare, mai exact 198 la număr.
Pe agenda CEC de luni sunt programate opt subiecte. Pe ordinea de zi este inclus subiectul pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.
LIVE TEXT:
15:27 Ședința s-a încheiat.
15:22 CEC a aprobat modelului certificatului pentru drept de vot ce va utilizat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
15:21 Membrii CEC au amânat examinarea „subiectului pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.
15:07 Membrul CEC Vladimir Șarban a cerut întreruperea ședinței CEC, până mâine, în legătură cu examinarea acestui subiect.
14:49 Membrul CEC Dumitru Pavel propune modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.
Astfel, principala modificare constă în suplinirea numărului secțiilor de votare din străinătate cu încă 24 de secții.
14:40 Este examinat „subiectul pentru modificarea anexei la hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”.
Membrul CEC Sergiu Gurduza a cerut membrilor CEC, să decidă prin vot în privință cu participarea lui la examinarea acestui subiect.
„Solicit respectuos să se expună prin vot asupra acestei probleme. Vă rog să supuneți la vot textul exact pe care l-am expediat”, a declarat Sergiu Gurduza.
„Ce supunem noi la vot. Opinia societății civile? Nu este un act normativ ce ar reglementa așa ceva”, a declarat Maxim Lebedinschi.
„Poate amânăm acest subiect pentru altă zi”, a menționat președintele CEC, Dorin Cimil.
„Nu, nu amânăm acest subiect, acest subiect este poate cel mai important subiect de pe agenda cetățenilor”, a mai spus Gurduza.
În context, membrii CEC au decis prin vot că Sergiu Gurduza poate participa la examinarea subiectului.
14:35 CEC a înregistrat candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Partidul Legii şi Dreptății”, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)
14:18 Membrii CEC au luat o pauză din cauza unor defecțiuni tehnice.
14:07 Cinci membri CEC au votat pentru modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 „Cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, la propunerea lui Maxim Lebedinschi.
„Deocamdată nu nu s-a găsit un compromis față de un alt număr intermediar pentru secțiile de votare din străinătate”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil.
14:03 Ședința a început.
Tot printre subiectele programate se numără demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Pаrtidului Politic Partidul Verde Ecologist, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul), dar și demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Partidul Legii şi Dreptății”, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul).
Reprezentanții mai multor partide politice, alături de simpatizanții lor protestează luni, 7 iunie, la Comisia Electorală Centrală, față de decizia CEC cu privire la aprobarea numărului secțiilor de votare, 139 la număr, care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.
Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.
La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.
Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.