Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Maia Sandu a depus…

LIVE Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de președintă a R. Moldova: „Nu aveți nevoie de o mamă a națiunii sau de un tată al națiunii”

Captură de ecran/Privesc.eu

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, depune jurământul de învestire în funcție marți, 24 decembrie. Ceremonia oficială are loc la Palatul Republicii, unde este organizată ședința comună a Parlamentului și Curții Constituționale.

UPDATE 13:04 Maia Sandu a ajuns la Președinție, unde i s-a prezentat onorul de către Orchestra Prezidențială, Garda de Onoare.

UPDATE 12:50 Președinta Maia Sandu, președinta Curții Constituționale Domnica Manole și președintele Parlamentului Igor Grosu depun flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

UPDATE 11:40 Urmează depunerea coroanei de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de către președinta R. Moldova – comandant suprem al Forțelor Armate.

UPDATE 11:30 Ședința solemnă comună a Parlamentului și a Curții Constituționale a fost declarată închisă.

UPDATE 11:23Simt nevoia, dincolo de recunoștință, să vă spun că sunteți mai buni decât mine și că nu aveți nevoie de o mamă a națiunii sau de un tată al națiunii. Ca președinte, contați pe mine, o să vă ajut, o să vă sprijin, o să vă ghidez cu smerenie și bună-credință, pe măsura puterii mele și cu voința lui Dumnezeu”, a mai spus șefa statului.

UPDATE 11:11

„Astăzi revin în fața dumneavoastră cu recunoștință și responsabilitate deopotrivă. Mi-ați acordat încrederea pentru a continua un drum pe care l-am început împreună acum 4 ani. Primesc acest nou mandat, în primul rând, cu smerenie, dar și cu determinare.

Patru ani în urmă am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră, însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. După pandemie, au urmat creșteri ale prețurilor criza energetică, șantajul cu gaze, acum șantajul cu întuneric. Dar toate aceste crize pălesc în fața războiului brutal de la hotarul nostru. Un război care a alungat de acasă milioane de oameni, a afectat economia și ne-a marcat ca oameni”, a declarat Maia Sandu.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

UPDATE 11:05 Maia Sandu a depus jurământul de învestire pentru cel de-al doilea mandat de președinte al R. Moldova.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.

UPDATE 11:05 Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a dat citire hotărârii Curții din 28 noiembrie prin care a fost validată alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Captură de ecran/Privesc.eu

UPDATE 11:00 Ședința comună a Parlamentului Republicii Moldova și a Curții Constituționale a fost declarată deschisă de către președintele Legislativului Igor Grosu.

UPDATE 10:55 Președinta aleasă Maia Sandu a sosit la Palatul Republicii, unde va depune jurământul de învestire în funcție.

Programul ceremoniei de învestire:

10:55 – Sosirea prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean.

10:57 – Sosirea președintei Curții Constituționale, Domnica Manole.

10:58 – Sosirea președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

10:59 – Sosirea președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu.

11:02 – Deschiderea ședinței solemne comune a Parlamentului Republicii Moldova și a Curții Constituționale, depunerea jurământului.

11:31–  Închiderea ședinței solemne comune a Parlamentului și a Curții Constituționale.

12:30 – Deplasarea pe jos spre Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

12:50 – Depunerea coroanei de flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt de către președinta Republicii Moldova – comandant suprem al Forțelor Armate.

12:55 –  Deplasarea pe jos spre sediul Președinției.

13:05 –  Sosirea președintei și prezentarea onorului de către Orchestra Prezidențială, Garda de Onoare. 

Constituția prevede că rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova este validat de Curtea Constituțională, iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurământ:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.

Curtea Constituțională (CC) a confirmat, la 28 noiembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și a validat al doilea mandat al președintei Maia Sandu. Comisia Electorală Centrală a constatat că în turul al doilea de scrutin 930 139 de alegători și-au exprimat votul pentru Maia Sandu, iar 750 430 de alegători pentru Alexandr Stoianoglo.

Potrivit Înaltei Curți, „Maia Sandu a fost aleasă prin vot egal, direct, secret și liber exprimat”, dar totodată, luând în considerare informațiile oferite de către oamenii legii, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a denunțat în această campanie electorală „ingerințe externe fără precedent în vederea coruperii votului, implicarea cultelor religioase în activități de agitație electorală și prezența discursurilor caracterizate de ură și a afirmațiilor discriminatorii”.

Domnica Manole: „Curtea a transmis Parlamentului recomandări pentru a contracara modalitățile inedite ale cazurilor de corupție, înregistrate la acest scrutin”

Maia Sandu a câștigat un al doilea mandat, după ce l-a învins pe candidatul susținut de către socialiști, Alexandr Stoianoglo, cu un avans de peste 10% din voturi.