Start campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Medic imunizat: „Mă simt bine și fericită că în sfârșit vaccinul a ajuns în R. Moldova”
Astăzi, 2 martie, începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Prima persoană imunizată în R. Moldova este Alexandru Botezatu, șef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Startul campaniei de vaccinare este dat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.
După ce a primit serul, medicul imunizat – Alexandru Botezatu, șef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” – a spus că este „O senzație ușoară. Practic, nu simt durere”.
„În sfârșit este speranță în acest tunel întunecos. Colegii mei sunt dornici să se vaccineze. Este o ordine pentru asta. Sunt gânduri optimiste, bune, pline de speranțe. După vaccinare, au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști și mă simt foarte bine. Senzația este bună”, a spus medicul.
Cât privește reticența cetățenilor la vaccinare, medicul le recomandă acestora să nu fie reticenți, pentru că vaccinul este „unul dintre colacii de salvare în această pandemie”.
„Reticența o să dispară începând cu ziua de astăzi. Le recomand oamenilor să nu le fie frică, vaccinurile fiind unul dintre puținele colaci de salvare în această pandemie. Le recomand oamenilor să fie precauți în continuare, pentru că nu am scăpat de pandemie”, a mai spus medicul.
A doua persoană vaccinată este Iana Cotorcea, șefă de secție din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
„Mă simt bine și fericită că în sfârșit vaccinul a ajuns în R. Moldova. Nu mă tem de reacții adverse. Am încredere în vaccinul primit de R. Moldova”, a comentat Iana Cotorcea.
Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul ajuns sâmbătă la Chișinău a fost distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) pentru lansarea primei etape a campaniei de vaccinare.
Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.