Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Ceremonia funerară a scriitorului…

LIVE Ceremonia funerară a scriitorului Spiridon Vangheli. 24 iunie – zi de doliu național în R. Moldova

Captură de ecran/Rlive

Zi de doliu național, astăzi, în R. Moldova, când are loc înmormântarea scriitorului Spiridon Vangheli.

Conform decretului semnat de președinta Maia Sandu, „în semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu” lui Spiridon Vangheli, luni, 24 iunie, în toate localitățile republicii, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale R. Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat al R. Moldova și la ora 12:00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere.

Corpul neînsuflețit al scriitorului Spiridon Vangheli a fost depus în seara zilei de duminică la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Programul pentru ziua de astăzi, anunțat de Ministerul Culturii:

  • 09:40 – 09:50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național
  • 10:00 – 11:30 – ceremonia funerară
  • 11:30 – 12:15 – mitingul de doliu
  • 12:30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească

Sursa: Ministerul Culturii al Republicii Moldova/Facebook

Furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe, din arhiva companiei, despre viața și opera lui Spiridon Vangheli.

De asemenea, în această zi se recomandă ca autoritățile publice, întreprinderile şi organizațiile să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiile mass-media să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor şi la formarea programelor.

Spiridon Vangheli, autor al cărților despre Guguță, a decedat pe 21 iunie, la vârsta de 92 de ani.

„Tatăl lui Guguță”, cum mai este numit adesea scriitorul, s-a născut la 14 iunie 1932.

În activitatea sa literară de peste cinci decenii, acesta are în palmares nenumărate diplome naționale și internaționale, opera sa fiind tradusă în peste 40 de limbi ale lumii, iar cărțile fiindu-i citite de copii din peste 68 de țări de pe întreg globul pământesc, potrivit Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC). În 1974, în Brazilia, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

Spiridon Vangheli a fost Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a municipiului Chișinău.

Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

Totodată, Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.