Autoritățile în Sănătate prezintă ultimele date privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova
Peste 38 de mii de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în R. Moldova. Totodată, 870 de cadre medicale, care au fost imunizate au avut reacții adverse. Potrivit specialiștilor, reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare. Datele au fost prezentate marți, 30 martie, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în cadrul unei conferințe de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova.
„Au trecut 4 săptămâni de la inceput procesului de vaccinare. Până acum 38.000 de persoane vaccinate. 52 % dintre lucărorii medicali au fost vaccinați. 86% din toate dozele au fost folosite. 38% din teritoriile administrative au finalizat toate dozele care au fost anterior distribuite.
Din cele peste 50 000 de doze donate de statul român, astăzi peste 14 000 vor fi distribuite spre raioanele R. Moldova. Restul au rămas în depozit pentru a asigura ulterior vaccinarea persoanelor cu a doua doză”, a declarat coordonatorul al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Alexei Ceban.
„De la începutul campaniei de vaccinare și până astăzi au fost înregistrate în sistemul electronic 870 de evenimente adverse post-imunizare. Toate reacțiile au fost ușoare și medii: febră, cefalee, dureri musculare și articulare”, au comunicat experții în sănătate.
Potrivit autorităților în Sănătate, etapa a doua a procesului de vaccinare va fi anunțată în curând.
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. La 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
R. Moldova a recepționat pe 19 martie, alte 24570 de doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS.
Sâmbătă, 27 martie, alte 50,4 mii de doze de vaccin produs de compania AstraZeneca, donate de România, au ajuns în R. Moldova.