Lista medicamentelor compensate a fost extinsă. În aceasta se regăsesc preparate pentru copii și gravide
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a anunțat că lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) a fost completată cu cinci denumiri comune internaționale. Astfel, persoanele asigurate au început să beneficieze de acesteaa începând din 10 iulie.
În listă au fost incluse preparatele cu următoarele denumiri internaționale care vor fi compensate în proporție de 100% :
- montelukastum– pentru tratamentul astmului bronșic la copii;
- bilastinum -pentru tratamentul epidermolizei buloase;
- ferri III hydroxidum polymaltosi complexum– pentru tratarea anemiei la gravide
În proporție de 70% va fi compensat preparatul losartanum+hydrochlorthiazidum, destinat maladiilor cardiovasculare.
Medicamentul cefaclorum, utilizat pentru tratarea pneumoniei comunitare și a bronșitei în staționarul de zi, va fi compensat în proporție de 100% pentru copii și de 70% în cazul adulților.
De asemenea, a fost extinsă lista maladiilor pentru vor fi prescrise medicamente compensate. Prin urmare, în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian, în staţionarul de zi va fi utilizat preparatul famotidinum, compensat în proporție de 70% pentru adulți și de 100% pentru copii. Totodată, pentru tratamentul de lungă durată al pacienților cu infarct miocardic cu fibrilaţie atrială va fi prescris clopidogrel, compensat la nivel de 50%.
În același timp, în cazul anumitor maladii vor fi prescrise și alte preparate din lista celor compensate. Astfel, în tratamentul de durată al tulburărilor hepatobiliare asociate cu fibroză chistică la copii va putea fi prescris și acidum ursodeoxycholicum în suspensie orală.
Totodată, 16 denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi.
Lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală
În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.