Lista celor 125 de școli din țară care vor beneficia de reparații și dotări ale blocurilor sanitare în următorii doi ani
În următorii doi ani, vor fi renovate și dotate grupurile sanitare din peste 150 de școli din R. Moldova, majoritatea dintre ele din sate, dar și din municipiile Cahul, Comrat și Ceadîr-Lunga, cât și din orașele Taraclia, Căușeni, Cantemir și Florești, conform reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Dintre acestea, 125 vor fi modernizate cu suportul UNICEF, lista instituțiilor beneficiare fiind anunțată vineri, 2 februarie, în cadrul unui eveniment public, organizat de MEC. Totodată, alte 17 instituții beneficiază de reparații similare cu sprijinul Băncii Mondiale.
Din contul mijloacelor de la bugetul de stat, în acest scop, în anul 2024, au fost alocați 25 de milioane de lei, apelul pentru concurs urmând să fie lansat în luna februarie, precizează instituția într-un comunicat de presă emis.
„Îndemnăm autoritățile publice locale să depună proiecte calitative pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ general, ca să reușim să valorificăm aceste resurse și să asigurăm condiții decente pentru toți elevii și profesorii”, a afirmat ministrul Dan Perciun.
Instituțiile care vor să beneficieze de reparația grupurilor sanitare din contul resurselor oferite de stat, sunt invitate să depună proiecte tehnice la concursul care va fi lansat în luna februarie. Lucrările urmează să demareze în perioada vacanței de vară.
În perioada octombrie-noiembrie 2023, Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu UNICEF a susținut o evaluare voluntară a infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile școlare din țară. Din cele 589 de instituții participante la evaluare, 175 au raportat că utilizează atât toaletele cu apă, cât și latrinele amplasate în exterior. În 61 de instituții evaluate, copiii pot utiliza doar toaletele amplasate în curtea școlii. În 393 de instituții, cabinele de toaletă nu sunt proiectate pentru a fi ușor accesibile persoanelor cu mobilitate redusă.
Conform datelor autorităților, 149 de instituții de învățământ general, din cele 1 203 care sunt în țară, nu au bloc sanitar în interior.
În lista publicată de MEC sunt incluse 125 de instituții:
În luna septembrie 2023, MEC comunica că, până la sfârșitul anului 2023, 32 de școli vor avea blocuri sanitare moderne. Alte 118 instituții vor fi dotate cu astfel de facilități până la finalul anului 2024, anunțau atunci autoritățile.
„Valoarea totală a alocațiilor pentru anul 2023 se ridică la aproximativ 29,3 milioane de lei. Dintre acestea – 25 de milioane sunt alocate din bugetul de stat pentru 25 de proiecte în instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Alte 4,3 milioane de lei pentru alte 7 instituții au fost alocate de UNICEF”, informa în septembrie 2023 MEC.
Conform informațiile publicate atunci de Minister, în anul 2024 ar fi urmat să fie alocate circa 143 de milioane de lei pentru a fi construite sau reabilitate blocurile sanitare în 118 școli din țară. Astfel, 18 instituții vor beneficia de finanțare în valoare de 58 de milioane de lei în cadrul Proiectului Băncii Mondiale „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, iar alte 100 vor beneficia de 85 de milioane de lei în cadrul Inițiativei globale UNICEF „Securitatea universală a resurselor de apă”.
Amnesty International Moldova a scris în ianuarie 2023, cu referire la un răspuns la o solicitare de informație de la Ministerul Educației, că la sfârșitul anului 2022 fiecare a șaptea școală din R. Moldova încă are toaleta în curte. Potrivit ministerului, în 175 din cele 1.208 școli și licee din R. Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu există nici apă potabilă.