Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost închis pentru a „tensiona situația în zonă”. Ce spune directoarea interimară a instituției
După ce așa-zisele autorități din Transnistria au decis suspendarea activității Liceului Teoretic „Lucian Blaga” pe un termen de trei luni, în urma sesizării Avocatului poporului pentru drepturile copilului, activitatea a fost reluată.
Singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol a fost la un pas de a fi închis de către autoritățile separatiste din stânga Nistrului. Nu s-a ajuns la asta datorită sesizării Avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care a raportat problema, iar Chișinăul a informat mediatorii și observatorii formatului „5+2”, sesizând și autoritățile neconstituționale de la Tiraspol.
„De regulă, după ce la Chișinău are loc reînregistrarea, are loc și aici, la Tiraspol. La început au fost puse piedici de către autoritățile locale de la Tiraspol, pentru a reuși schimbarea directorului interimar. Acum ne-a rămas doar o etapă, etapa de deblocare a conturilor. Facem niște legalizări și totul va merge în continuare cum a fost. Au fost și presiuni, nu s-a achitat două luni arenda și serviciile comunale, nu vroiau să ne înregistreze, iată prin așa modalități ne presau. Așa cazuri sunt de regulă când se fac modificări în documente, așa a mai fost și în 2004 și ele au loc mai tot timpul”, a zis directoarea interimară Liuba Cornițel.
Astfel de incidente s-au mai întâmplat, spre exemplu, la Rîbnița, la Liceul Teoretic „Evrika”.
Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” de la Bender, Maria Roibu, ne-a comunicat în legătură cu situația creată de la Liceul Teoretic din Tiraspol că, deși la liceul pe care îl administrează continuă activitățile, au loc reparații, „situația acestor școli trebuie discutată foarte intens cu Biroul de reintegrare, pentru că în certificatul de reînregistrare pe care l-au făcut ei în 2005, este înscris directorul. Dacă directorul este schimbat, instituția trebuie să se reînregistreze… Acest precedent s-a creat acum, la Tiraspol, dar el se poate repeta în orice instituție de învățământ de aici, atunci când se schimbă directorul. Ei au făcut special lucrul acesta, cred că Dodon cu Krasnoselski s-au înțeles ca să tensioneze situația în zonă. Problema este creată special, ca Chișinăul să facă iar vreun compromis, numai ei știu ce vor în cazul dat, noi doar putem presupune. Această chestie e bine gândită, lumea se sperie, se va reduce numărul de elevi, exact așa cum vor ei”.
Fostul director al Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a fost demis pe motiv că ar fi depășit vârsta legală pentru aflarea în câmpul muncii și în funcția de director, de către fosta ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.
În prezent, în teritoriul controlat de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol funcționează 8 școli cu predare în limba română: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, Tighina, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Grigoriopol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Dubăsari, Liceul Teoretic „Evrika”, Rîbnița, Instituția de Învățământ Școala de tip internat pentru copii orfani și copii rămași fără îngrijirea părinților, Tighina, Gimnaziul Roghi, Gimnaziul Corjova.
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost vizat în hotărârea CtEDO pe cauza Iovcev și alții, pronunțată în anul 2019. Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a presiunilor structurilor de facto ale ”rmn” în cadrul unei ample campanii de hărțuire și intimidare împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a R. Moldova în perioada 2013-2014.
Ministerul Educației și Cercetării în comun cu Biroul politici de reintegrare anunță că vor monitoriza periodic toate cele 8 instituții de învățământ din regiunea transnistreană care au la bază grafia latină și că vor asigura în continuare funcționarea lor în conformitate cu regulile naționale și internaționale.