Lalova Fântâna arteziană, astupată cu beton și pietre, în ajun de reabilitare în cadrul proiectul „Satul European”
Amplasată pe malul râului Nistru, fântâna arteziană din satul Lalova, raionul Rezina, care urma a fi reabilitată în cadrul proiectului „Satul european”, cu scopul de a asigura 120 de gospodării cu apă, a fost astupată cu beton și pietre în ajunul unor avizări. Primarul localității, care a apelat la ZdG pentru ajutor, afirmă că au fost anunțate și organele de drept, pentru a elucida cazul.
Pe 26 februarie curent, înainte de eliberarea avizului de racordare, angajați ai FEE-Nord s-au deplasat în comuna Lalova pentru a inspecta sonda. La fața locului, echipa a depistat însă pietre și beton „proaspăt turnat” în fântână. Au fost sesizate autoritățile publice locale și organele de drept.
În 2017, în Lalova începea construcția unui apeduct. În 2023, lucrările au fost finisate și 265 de gospodării au fost conectate la apă. Proiectul nu prevedea conectarea părții de nord a satului, de aceea, în urma consultărilor publice, s-a decis să fie folosită și Sonda arteziană Nr. 906. Până la această etapă, Primăria Lalova ar fi suportat cheltuieli de circa 100 de mii de lei pentru proiectul tehnic al noului apeduct, urmând să vină și contribuția Guvernului prin programul „Satul european”. După depistarea problemei însă, lucrările au fost sistate până la recoltarea probelor de la locul faptei.
Primarul comunei Lalova, Veaceslav Iftodi, susține că situația a creat mari probleme și speră că organele de drept să-i pedepsească pe făptași: „Când au venit să ne dea avizul de racordare a energiei electrice, mi-au arătat pietrele, un metru era piatră și beton, dar nu știu cât au turnat. N-am apucat să scoatem cu forțele proprii, așteptăm și sperăm că se vor lua probe”.
„Toată țara se confruntă cu lipsa de apă, mai ales pe timp de vară, dar la noi niște răufăcători distrug fântâna săpată de părinții și buneii noștri în 1970. (…) Noile circumstanțe presupun cheltuieli suplimentare, dar o scoatem noi în capăt”, menționează Veaceslav Iftodi.
Reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului Rezina ne-au declarat că primarul a apelat la 112 „când s-a depistat fapta” și că sunt „în procedura de identificare a făptașilor”.