La USMF a fost inaugurat Laboratorul de patologie digitală: „Un echipament modern care va spori calitatea procesului de stabilire a diagnosticului și de realizare eficientă a tratamentului pacienților”
Primul laborator de patologie digitală din R. Moldova, dotat cu echipamente moderne de diagnostic și de înregistrare a imaginii macroscopice, a fost inaugurat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) joi, 25 ianuarie.
Echipamentul, în valoare de peste o sută de mii de euro, a fost oferit cu titlu de ajutor umanitar din partea Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) al Guvernului României.
Donația include un sistem de diagnosticare și analiză a imaginilor pentru 100 de utilizatori, 15 unități de diagnosticare, un sistem de înregistrare a imaginilor macroscopice și un sistem de înregistrare a investigațiilor, care vor servi pentru educația medicală și formarea viitorilor medici specialiști la nivelul exigențelor internaționale.
„Ne apropiem din ce în ce mai mult de realizarea obiectivelor noastre de îmbunătățire continuă a sistemului de învățământ superior medical”
În cadrul festivității de inaugurare a Laboratorului de patologie digitală, Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul, ajutorul și angajamentul constant în susținerea proiectelor de dezvoltare inițiate în R. Moldova de către DRRM. „În noiembrie 2023, am fost cu toții martorii unui eveniment istoric pentru Universitatea noastră, în special pentru personalul științifico-didactic al Catedrei de patologie, studenți și medici rezidenți. Grație suportului DRRM, am devenit posesorii unui scanner performant, pentru utilizarea lui în procesul de instruire, precum și pentru efectuarea cercetărilor științifice.
Acest sistem de imagistică medicală reprezintă un ansamblu de componente necesare pentru implementarea metodelor moderne de predare, de învățare a patologiei, evaluarea cunoștințelor studenților, rezidenților și modernizarea cercetărilor științifice în medicină la nivelul standardelor contemporane.
Această nouă donație a statului român include un sistem de diagnosticare și analiză de imagini pentru 100 de utilizatori și 15 unități de diagnosticare, precum și un sistem de înregistrare a investigațiilor. Vorbim despre un echipament modern care va spori calitatea procesului de stabilire a diagnosticului și de realizare eficientă a tratamentului pacienților”, a punctat rectorul Ceban.
„Echipamentul modern va servi pentru educația medicală și formarea viitorilor specialiști medici la nivelul exigențelor internaționale. Cu ajutorul ambelor donații oferite cu multă generozitate de Guvernul României, beneficiarii de studii și tinerii cercetători vor avea posibilitatea de a pătrunde în tainele multor procese vitale, vor înțelege mai profund mecanismele ce stau la temelia dereglărilor patologice.
Suntem ferm convinși că dotarea Universității cu scanner de imagistică medicală de ultimă generație, cu sistemul de diagnosticare și analiză a imaginilor, precum și cu sistem de înregistrare a acestor imagini destinate domeniilor educație și cercetare în medicină, va avea un impact benefic atât asupra calității procesului de instruire și formare profesională a viitorilor medici specialiști și sporirea performanțelor academice, cât și a rezultatelor cercetărilor științifice în medicină și în farmacie. Prin aceste valoroase donații, ne apropiem din ce în ce mai mult de realizarea obiectivelor noastre de îmbunătățire continuă a sistemului de învățământ superior medical, a cercetării în medicină și în sănătate și a asistenței medicale primare specializate în R. Moldova”, a mai menționat Emil Ceban.
„Studenții și cercetătorii de la USMF nu doar învață. Ei sunt cei care salvează și vor salva vieți”
Adrian Dupu, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în cadrul Guvernului României, a ținut să menționeze că aceste acțiuni fac parte din procesul de integrare europeană a R. Moldova, parcurs pe care România s-a angajat să-l susțină.
„Mă bucur să revenim într-un timp atât de scurt la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie și să finalizăm, să spun așa, ceea ce am început anul trecut prin donația acelui scanner. La predarea-primirea echipamentului, domnul rector spunea atunci câte poate face acel scanner, doar că nu le făcea, pentru că mai trebuia completat cu ceea ce vedem astăzi.
Am decis să completăm achiziția cu restul echipamentului și licențelor, pentru ca să știm că este un proiect finalizat cu suportul Guvernului României.
Anul trecut am pus accent pe educație și un mare procent din bugetul pe care l-a avut DRRM a fost repartizat pentru susținerea educației în R. Moldova. Ne bucurăm că USMF este partenerul nostru și că putem să îl susținem. Studenții și cercetătorii de la USMF nu doar învață. Ei sunt cei care salvează și vor salva vieți”, a remarcat Adrian Dupu.
„Cred că avem o nevoie și mai mare pentru ca să avem cadre medicale bine pregătite, cadre medicale care să poată să profeseze în condiții cât mai bune și așa cum am spus și atunci, educație de calitate fără echipamente și fără unelte de calitate moderne nu este posibilă. Mă bucur că odată cu inaugurarea acestui laborator, studenții vor avea posibilitatea să lucreze, într-adevăr, la un nivel cât mai înalt.
Pentru că tot vorbim de integrare europeană, asta înseamnă și integrare europeană, înseamnă lucruri de calitate, condiții mult mai bune. România s-a angajat încă de la început să sprijine R. Moldova în acest parcurs european. Sunt convins că această cooperare nu se va opri aici”, a conchis Adrian Dupu.
„Este o onoare pentru noi de a fi printre puținele universități din Europa dotate cu astfel de echipament”
Șeful Catedrei de patologie, Eugen Melnic, a ținut să mulțumească Guvernului României și DRRM pentru donația generoasă. „Este în premieră pentru R. Moldova și pentru USMF «Nicolae Testemițanu» inaugurarea unui laborator complet de patologie digitală. Este o onoare pentru noi de a fi printre puținele universități din Europa dotate cu astfel de echipament. Vreau să menționez că suntem a doua universitate din spațiul românesc complet dotată cu laborator de patologie digitală”, a conchis Eugen Melnic, accentuând importanța evenimentului.
Mihail Parlov, șef de studii la Catedra de patologie, împreună cu un grup de medici rezidenți, au demonstrat celor prezenți la eveniment capacitatea și avantajele sistemului de diagnosticare și analiză a imaginilor, menționând marile diferențe dintre microscopul care a stat la baza studierii patologiei corelat cu ceea ce oferă laboratorul de patologie digitală.
Potrivit șefului de studii, „accesul în sistem se face prin înregistrare și o sută de utilizatori se pot loga concomitent, fie ca administratori, fie ca simpli utilizatori. În sistemul de analiză și diagnosticare se accesează sistemul de înregistrare a imaginii, care are capacitatea de stocare de circa 70 de mii de oameni. După logare, avem acces la lamele histologice pentru care avem permisul administratorului. Ulterior, imaginea poate fi trecută în soft sau în aplicație pentru a se lucra cu ea. Un factor foarte important este că la microscop avem obiectivul de maxim 40, iar în cazul imaginii digitale putem ajunge chiar și la 100. La microscop are acces câte un student, iar la imaginea scanată și stocată pe server sau pe sistemul de înregistrare au acces o sută de utilizatori concomitent.
Pe imagini pot fi făcute adnotări pentru analiză și diagnosticare, adnotările pot fi vizualizate, marcate și completate cu informații de către toți utilizatorii care au acces la ele. În așa mod, studenții vizualizează și studiază manifestarea morfologică în procese patologice.
Softul are multe capacități. Inclusiv, studentul poate să vizualizeze, să marcheze, să aplice adnotări, să se implice și să analizeze separat sau concomitent mai multe imagini scanate ale lamelor istorice. În așa mod se studiază materialul de dată”, a adăugat Mihail Parlov.
În noiembrie 2023, DRRM a donat USMF „Nicolae Testemițanu” un scaner performant – sistem de imagistică digitală a lamelor histologice, citologice și imunohistochimice – ansamblu de componente necesare pentru implementarea metodelor moderne de predare și învățare a patologiei, evaluarea cunoștințelor și modernizarea procesului de cercetare în medicină.