Jurnalistul Vladimir Soloviov, despre reținerea din regiunea transnistreană: „Mi-au spus că mă expulzează. Nu știu ce au avut în vedere, nu mi-au dat niciun document”
Jurnalistul Vladimir Soloviov, fondator al portalului NewsMaker și corespondent special al publicației ruse „Kommersant”, a fost reținut timp de cinci ore de către reprezentanții Tiraspolului. Incidentul s-a produs pe 14 aprilie la Tighina. Jurnalistul a fost scos din edificiul unde au loc reuniunile de lucru ale Comisiei Unificate de Control (CUC) și dus în oficiul „Serviciului de Securitate” transnistrean, scrie portalul NewsMaker.
Jurnalistul Vladimir Soloviov a declarat pentru NewsMaker că a venit la ședința CUC pentru a discuta cu membrii Comisiei despre războiul din Ucraina. Acesta a precizat că nu deținea acreditare specială pentru a participa la întrunire.
„Am vrut să discut înainte de ședință cu cei pe care îi cunosc personal”, a menționat jurnalistul.
Acesta a mai spus că s-a apropiat de așa-numitul „ministru al Apărării” de la Tiraspol, însă acesta a refuzat să comenteze situația, spunând că astfel de subiecte sunt discutate prin intermediul „administrației prezidențiale”. De asemenea, reprezentantul Tiraspolului l-a întrebat pe Soloviov dacă deține acreditare aprobată de Chișinău sau Tiraspol. După ce jurnalistul a răspuns negativ, de el s-a apropiat un angajat al serviciilor speciale transnistrene, care l-a condus în oficiul instituției. Acolo, Vladimir Soloviov s-a aflat circa 5 ore, scrie sursa citată.
„S-au comportat ciudat, dar corect”, a menționat acesta.
Jurnalistul a mai spus că angajații KGB-ului transnistrean i-au cerut telefonul, însă acesta a refuzat să îl predea și pur și simplu l-a deconectat. După cinci ore, acesta a fost condus la punctul de control.
„Mi-au spus că mă expulzează. Nu știu ce au avut în vedere, nu mi-au dat niciun document”, a mai spus Soloviov.
Despre reținerea lui Vladimir Soloviov a anunțat serviciul de presă al Biroului Politici de Reintegrare. Instituția menționează că delegația R. Moldova a cerut explicații de la reprezentanții transnistreni în CUC.
„Delegația Republicii Moldova este profund îngrijorată de aceste acțiuni ilegale ale structurilor de forță ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislația națională”, se arată în comunicatul Biroul Politici de Reintegrare.
Tot joi, pe 14 aprilie, delegația R. Moldova, care se îndrepta spre Bender pentru a participa la ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC), a fost oprită abuziv de așa-numiții „grăniceri” subordonați Tiraspolului pentru verificarea actelor.
Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, așa-numiții grăniceri „au pretins abuziv prezentarea actelor membrilor delegației și ale mașinii spre „control”, intenționând să efectueze și o verificare propriu-zisă a automobilului”. „Grănicerii” au refuzat să se prezinte.