Principală  —  IMPORTANTE   —   Jurnalista și scriitoarea Antonina Sârbu…

Jurnalista și scriitoarea Antonina Sârbu a fost răpusă de COVID-19

Jurnalista și scriitoarea Antonina Sârbu a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Anunțul a fost făcut de colegii de breaslă.

„Jurnalista și scriitoarea Antonina Sârbu a fost răpusă de Covid. Pe lângă misiunea ei jurnalistică, a fost mesagera neobosită a picturii lui Andrei Sârbu. Sperăm că arta lor să fie respectată și să-și găsească un loc potrivit în patrimoniul național”, a scris jurnalista Alina Radu pe Facebook.

Eu vă rog… pe toți cei care (încă) nu ați avut această mizerie – sau care ați fost norocoși să scăpați cu o formă ușoară, sau sau sau… atunci când vreți să ironizați, trivializați, distribuiți un fake, un „citat celebru” sau o conspirație, pur și simplu abțineți-vă. pur și simplu închideți gura/nu apăsați butonul și consumați-vă „revelația” în tăcere. din frică de Dumnezeu, din bun-simț sau din respect – față de cei morți (care ar mai fi trăit, chiar dacă știți voi că „precis au mai avut și alte boli”) sau față de cei încă vii care se sufocă fără oxigen și se sting, însingurați și singuri, prin săli de terapie intensivă. drum lin, Antonina Sarbu”, a scris purtătoare de cuvânt a Președinției R. Moldova, Sorina Ștefârță.

Astăzi șirul oamenilor de excepție din Republica Moldova pe care Covidul ni i-a zmuls de lângă noi s-a completat cu numele Antonina Sarbu. Antonina a plecat la Andrei, la Andrei Sârbu, soțul ei iubit, unul dintre pictorii noștri naționali. De acum încolo ei doi și-au încheiat dorurile… și vor sta la geamul veșniciei… și vor mânca gutuiue coapte, mirosind a niște tărâmuri știute cândva.Drum lin, Antonina, îmbrățișează-l pe Andrei din partea noastră, a umililor vizitatori ai atelierului său (și al tău) în care s-au tot copt pe pânză metaformele – povara și bucuria, soarele și luna, floarea și pământul vieții tale… și a celor care v-au iubit”, a scris jurnalista și scriitoarea Angela Aramă.

Antonina Sârbu a fost jurnalistă și scriitoare, născută la 6 noiembrie 1956 în Văratic, Râșcani. După absolvirea Facultății de Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova în 1980, activează la Moldova Suverană, Democrația, Ziarul de Gardă, Capitala, Postul de televiziune Euro TV. A făcut stagieri la Institutul pentru o Societate Deschisă, Budapesta (2000), Academia de Limbi Moderne din Boston,SUA(2001), Școala de Liderism din Rutgers, SUA(2001), la Columbia University Missouri, Școala Superioară de Jurnalism,SUA(2006).

Debutează cu versuri în culegerea Dintre sute de catarge în 1984. Semnează volumele: „Mănăstiri basarabene” (1995), „Colaje”(2006), „Pe muntele Hermon ninge”(2008) și „Constanța Târțău”, „Ultimul dialog” (2016). În 2018, Antonina Sârbu a lansat romanul – confesiune „Vulpea argintie”. 

Atonina Sârbu a fost soția lui Andrei Sârbu, pictor originar din R. Moldova, care a contribuit la înnoirea limbajului plastic din spațiul basarabean, promotor al accentelor moderniste în pictură.