Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Își pierde radioul din actualitate…

Își pierde radioul din actualitate sau nu? Iată ce spun specialiștii

Imagine simbol

Pe timpuri, radioul a fost un mecanism revoluționar și a dus la schimbări majore în media. Însă, odată cu dezvoltarea calculatoarelor și a rețelelor de comunicații, internetul a devenit concurentul său primar. De Ziua Mondială a Radioului, am decis să aflăm cât de popular este radioul astăzi și dacă își mai păstrează actualitatea.

Compania Nielsen, care se ocupă cu colectarea datelor și calcularea audiențelor, a publicat un raport, conform căruia, în 2020, oamenii ascultau radio circa 12 ore săptămânal. Este o cifră mică, comparativ cu cele 30 de ore petrecute în fața televizorului sau cele 20 de ore de navigare pe internet. Pe de altă parte, în fiecare săptămână, radioul câștiga 88% de ascultători noi, fiind pe primul loc la acest capitol.

Potrivit datelor unui sondaj, realizat de Edison Research, 55% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 24 de ani ascultă radio AM/FM în fiecare zi. „Mulți cred că tinerii nu mai ascultă radioul, ceea ce nu este adevărat. Tinerii ascultă radioul, în special când sunt în mașini”, punctează specialiștii. Printre motivele principale pentru care tinerii ce au participat la sondaj spun că iubesc radioul se numără „conexiunea creată între ascultători și prezentatorii radio, posibilitatea de a auzi melodii noi, necunoscute, prezentarea unor informații suplimentare despre muzică și artiști, dar și faptul că la radio putem asculta și știrile”.

Pe de altă parte, în R. Moldova, 33% dintre ascultătorii radioului sunt pensionari. Acest fapt ni-l arată rezultatele sondajului realizat de Magenta Consulting. Potrivit datelor colectate, doar 33% dintre respondenți au ascultat radio cu o zi înainte de a participa la sondaj, dintre care 55% sunt bărbați. Cel mai mult se ascultă radio între orele 08:00-09:30 și 13:00-14:00. Mai mult de jumătate din respondenți susțin că ascultă radio când se află în mașină.

La baza radioului au stat descoperirile și invențiile mai multor savanți, printre are Tesla și Marconi. Primul post de radio de divertisment cu emisie regulată a apărut pe 14 februarie 1922, în Marea Britanie. La Chișinău, primul post de radio a fost inaugurat oficial pe 8 octombrie 1939.

Luminița Cauliuc, studentă în anul II  la facultatea de Jurnalism, USM