ÎS „Calea Ferată a Moldovei” intenționează să suspende circulația tuturor trenurilor locale și suburbane. Director CFM: Este o propunere pentru a ameliora situația la întreprindere
ÎS „Calea Ferată a Moldovei” are intenția de a suspenda circulația tuturor trenurilor locale și suburbane începând cu 12 februarie. Acest lucru este menționat în planul de redresare a situației de la CFM, aprobat de Consiliul de Administrație a întreprinderii. Totodată, despre decizia de suspendare a circulației trenurilor au anunțat reprezentanții CFM în cadrul ședinței de ieri, 3 februarie, a Comisiei economiei, buget și finanțe.
Contactat de ZdG, directorul CFM, Adrian Onceanu, ne-a comunicat însă că deocamdată circulația trenurilor nu va fi suspendată. Acesta a declarat că este doar o propunere care ar avea intenția de ameliorare a situației la întreprindere.
Astfel, reprezentanții CFM își motivează intenția precum că trenurile respective provoacă pierderi întreprinderii.
„Acestea sunt doar pierderile întreprinderii, nimeni nu ne finanțează. Trenurile circulă doar ca cheltuieli ale întreprinderii. Totodată, acestea sunt învechite și prezintă pericol pentru pasageri. Acuș vine vara și căldurile și ele iar încep a se aprinde și este un pericol foarte mare. Nu întreprinderea a venit cu această propunere, ci Ministerul Economiei, examinând situația creată la întreprindere”, au declarat reprezentanții CFM.
Totodată, potrivit reprezentanților CFM, 70% dintre călătorii trenurilor sunt angajați ai companiei, care călătoresc cu trenurile gratuit.
Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au declarat în cadrul ședinței că vor lua act de această propunere ca ulterior să vină cu soluții în acest sens. Totodată, președintele Comisiei a declarat că sugestiile și propunerile trebuie să vină sub inițiativă legislativă.
Planul de acțiuni privind redresresarea situației economico-financiare al ÎS „Calea Ferată a Moldovei”
Planul de acțiuni privind redresresarea situației economico-financiare al ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a fost prezentat ieri, 3 februarie, în cadrul ședinței Comisiei economiei, buget și finanțe.
Contactat de ZdG, directorul CFM, Adrian Onceanu, ne-a comunicat însă că deocamdată circulația trenurilor nu va fi suspendată. Acesta a declarat că este doar o propunere care ar avea intenția de ameliorare a situației la întreprindere.
„În presă au apărut niște aberații rupte din contextul discuțiilor din Parlament. Nu este adevărat că se va suspenda circulația trenurilor. Cum a fost până acum, astfel și vor circula. Noi doar am venit cu un șir de propuneri privind ameliorarea situației la întreprindere și micșorarea cheltuielelor. Aceasta a fost doar o propunere care deocamdată nu a fost acceptată”, ne-a comunicat directorul CFM.
Potrivit auditului elaborat de Curtea de Conturi pentru anii 2018-2019, s-a constatat că ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a gestionat neconform resursele financiare publice și patrimoniul public. Potrivit raportului audiat, marți, 2 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, unele activități realizate nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează această întreprindere, iar sistemul de control intern managerial necesită a fi consolidat, pentru susținerea managementului în abordarea riscurilor de regularitate.
Totodată, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat, la 3 februarie, în unanimitate, raportul la proiectul de Hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.
Drept temei pentru crearea comisiei a servit faptul că în prezent la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” se atestă o situație financiară critică. La situația de la finele anului 2020, datoria creditoare a ”CFM” constituia 459,4 milioane de lei.
Totodată, restanțele salariale (parțial pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei. De asemenea, se atestă deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situația din 30 decembrie 2020 constituia 275,4 milioane de lei
Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.