Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Instituțiile medicale pentru copii din…

Instituțiile medicale pentru copii din capitală, suprasolicitate din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii

Sursa: chisinau.md

În municipiul Chișinău se atestă o creștere cu 30% a numărului de infecții acute ale căilor respiratorii, conform autorităților locale. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, s-au înregistrat cu peste o mie de cazuri mai mult, comparativ cu săptămâna precedentă. 

Informaţiile au fost prezentate la ședința operativă a Primăriei marți, 9 ianuarie, de către șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

Acesta a menţionat că în urma creșterii numărului de infecții respiratorii acute, mai ales în rândul minorilor, spitalele municipale pentru copii sunt „arhipline”, se arată într-un comunicat de presă.

„De exemplu, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii este suprasolicitat. În timp ce instituția dispune de 100 de paturi, internați sunt 109 pacienți. Și în Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1, unde sunt 120 de paturi, sunt internați 150 de pacienți. În celelalte spitale, sunt locuri disponibile”, a declarat șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Vladimir Bolocan a îndemnat populația să „dea dovadă de responsabilitate” și să respecte măsurile de prevenire a maladiilor sezoniere, mai ales în rândul copiilor, menţionând că virușii sunt „destul de agresivi”.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat anterior că, în perioada 25 – 31 decembrie 2023 (săptămâna 52/2023), morbiditatea prin infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), la nivel național, s-a manifestat la un nivel de intensitate joasă, cu 15,3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și o descreștere de 1,8 ori comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent, constituind 316,83 cazuri la 100 mii populație. În total, au fost înregistrate 8127 de cazuri de IACRS, majoritatea fiind la copii (58,4%).

Pe parcursul acelei săptămâni, au fost înregistrate 74 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 70; mun. Bălți, Dondușeni, Ialoveni și Soroca – câte un caz). Cazurile au fost raportate la persoane care fac parte din următoarele grupe de vârstă: 0-4 ani (31 cazuri), 5-14 ani (24 cazuri), 15-29 de ani (6 cazuri), 30-64 de ani (11 cazuri), peste 65 de ani (2 cazuri).

De la începutul perioadei de monitorizare (02.10.2023 – 31.12.2023, săptămânile 40/2023-52/2023) au fost înregistrate 159 de cazuri de gripă, 84 de mii de cazuri de IACRS și 4943 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, în săptămâna nominalizată, 248 de probe, în 20 fiind confirmate virusurile gripale (6 – A-nesubtipat, 9 – A(H1N1)pdm09, 5 – A(H3N2)) și în 56 de probe – virusul SARS-CoV-2.

Pe parcursul ultimei săptămâni pentru care ANSP a făcut publice datele, au fost înregistrate 838 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 152 în regiunea transnistreană), cu o creștere cu 16,1% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia și a constituit 28,8 cazuri la 100 mii populație. În rândul copiilor, au fost confirmate 86 de cazuri, din numărul total. Totodată, au fost raportate patru cazuri de deces (la doi bărbați și două femei, cu vârste cuprinse între 42 și 81 de ani) asociate cu infecția COVID-19.

Specialiștii recomandă și în continuare respectarea măsurilor de protecție (păstrarea distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale) și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare, rinoree, sau nas înfundat, cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune sau oboseală).

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 rămâne a fi cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces. Cetățenii se pot adresa la medicul de familie pentru a beneficia de acest vaccin.