Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   INST: Un complex locativ a…

INST: Un complex locativ a început să fie construit fără autorizație pe strada Nicolae Testemițanu din capitală. O parte din terenul îngrădit este proprietate publică

Sursa: Victor Chironda/Facebook

O companie de construcții execută lucrări de excavare a unei gropi de fundație în sectorul Centru al capitalei, în lipsa actelor permisive eliberate în modul corespunzător, precum şi în lipsa persoanelor atestate în domeniul construcțiilor, a constatat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST). În plus, firma ar fi ocupat abuziv, prin îngrădire, un teren proprietate municipală.

Mai exact, INST a constatat că pe terenul amplasat pe strada Nicolae Testemițanu 12, Societatea Comercială „Inamstro” execută lucrări de excavare a unei gropi de fundație, în lipsa actelor permisive eliberate în modul corespunzător, precum şi în lipsa persoanelor atestate în domeniul construcțiilor: în lipsa dirigintelui de şantier şi al responsabilului tehnic.

„La şantierul de construcție este montat un gard de protecție pe perimetrul terenurilor cu numerele cadastrale 0100209.192 (proprietate municipală) şi 0100209.502 (proprietate privată), în lipsa proiectului de organizare a şantierului”, se arată într-un răspuns expediat de Inspectorat consilierului municipal Victor Chironda.

Astfel, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică a cerut sistarea tuturor tipurilor de lucrări de construcție-montaj până la înlăturarea neconformităților.

Totodată, companiei i-a fost întocmit un proces-verbal privind încălcarea legislației în domeniul construcțiilor, manifestată prin executarea lucrărilor de construcție fără autorizație de construire sau proiect.

Potrivit cadrului legal, contravenția se sancționează cu amendă de la 300 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 600 la 900 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 9 luni la un an, cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 9 luni la un an.

„Constatarea ocupării abuzive, prin îngrădirea terenului proprietate municipală, ține de competenţa subdiviziunii specializate în relații funciare a Consiliului municipal Chişinău/ Primăriei municipiului Chişinău, iar competenţa de examinare, constatare şi soluționare a cauzei contravenționale, pentru săvârşirea contravenției prevăzute de art. 116 Cod contravențional, o au organele specializate ale administraţiei publice locale (art. 423/10 Cod contravențional)”, a mai indicat autoritatea publică.

ZdG a contactat reprezentanții companiei, dar nu am primit un comentariu deocamdată.

Anterior, Victor Chironda a declarat pe rețelele de socializare că „doar după ce a sesizat INST, la mai bine de o lună de la începerea lucrărilor, pe șantierul de pe str. Testemițanu a fost instalat un panou informativ”.