Principală  —  IMPORTANTE   —   Inspectorul de securitate care și-a…

Inspectorul de securitate care și-a pierdut viața în atacul armat de la aeroportul din Chișinău va fi petrecut mâine pe ultimul drum

Sursa: Chisinau International Airport/Facebook

Igor Ciofu, inspectorul de securitate care și-a pierdut viața în atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, va fi petrecut luni, 3 iulie, pe ultimul drum. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Viorica Staver-Ciofu, sora inspectorului.

Bărbatul avea 40 de ani și era „un tată iubitor a trei copii”.

Conform reprezentanților Aeroportului Internațional Chișinău, Igor Ciofu activa în serviciul de securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS).

„Cu adâncă durere în suflet anunțăm despre decesul tragic al colegului nostru, Ciofu Igor, aflat la datorie pentru a asigura securitatea și integritatea pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău. Întregul colectiv al aeroportului e alături de familia îndurerată a colegului nostru. Exprimăm sincere condoleanțe şi susținere familiei îndoliate și prietenilor, în aceste momente dificile. Tragicul eveniment a dus în neființă și pe colegul nostru de la Poliția de Frontieră, domnul Muntean Serghei. Colectivul ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” vine cu un mesaj de condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor domnului Muntean Serghei”, se arată în comunicatul aerogării.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov este cetățeanul Republicii Tadjikistan care a împușcat mortal un polițist de frontieră și un inspector de securitate în Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan.