Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Înghețuri de până la -3…

Înghețuri de până la -3 grade în nordul țării. Avertizarea meteorologică este valabilă trei zile

Ninge la Ungheni. 5 aprilie 2023. Sursa foto: Facebook/Unghiul

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit, cu încă trei zile, Codul Galben de înghețuri. Potrivit meteorologilor, de pe 6 până pe 8 aprilie 2023, în orele nocturne și ale dimineții, în jumătatea de nord a țării se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-3°C.

De asemenea, până joi dimineața, 6 aprilie, rămâne în vigoarea avertizare meteo privind condițiile complicate ale vremii. Sunt prognozate precipitații puternice (15-20 l/m2 timp de 12 ore) sub formă de ploaie și lapoviță transformându-se în ninsoare. Vântul nord-vestic va prezenta rafale de până la 15-20 m/s.

SHS menționează că în caz de în ghețuri este „posibilă vătămarea butonilor florali, florilor şi rodului la culturile pomicole, mugurilor desfăcuți şi inflorescențelor la vița de vie, plantelor răsărite (porumb, fasole, cartof, mazăre, tutun) şi răsadului de legume”.

Conform specialiștilor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Aimentare, posibilitățile actuale de luptă împotriva înghețurilor tardive de primăvară şi timpurii de toamnă pot fi grupate în mai multe categorii cum ar fi: măsuri practice înainte de plantare sau însămânțare care asigură scurgerea cu ușurință a aerului rece pe văi; măsuri prin care se urmărește atenuarea radiației nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie); măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald); mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; măsuri agrotehnice prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.

De două zile, în mai multe zone din nordul țării se înregistrează precipitații sub formă de ninsoare. Potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare, ninge la Edineț, Ungheni, Ocnița, Fălești, dar și în alte raioane din nordul R. Moldova. Meteorologii anunțau că pe 5 aprilie teritoriul țării va fi traversat de un ciclon sudic care va aduce precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță, care izolat vor trece în ninsoare. Ziua temperatura maximă a aerului nu dă semne de creștere și va oscila între 0..+5°C.

FOTO/ Ninsoare în mijlocul primăverii, în mai multe localități din nordul și vestul R. Moldova