Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   INFOGRAFIC/ Cine este și cum…

INFOGRAFIC Cine este și cum poți deveni un Apărător al Drepturilor Omului?

Apărătorii Drepturilor Omului (ADO) sunt persoanele care acționează pașnic pentru a promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și a căror activitate este protejată prin Declarația ONU privind ADO, care este ratificată de majoritatea statelor membre, notează Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care a elaborat un infografic în care sunt prezentate acțiunile întreprinse de aceste persoane, dar și cine poate deveni ADO.

 „Este important ca atât cetățenii, cât și înșiși ADO, să cunoască ce activități pot să întreprindă și ce drepturi au cei care militează pentru aplicarea drepturilor omului”, a declarat Victoria Mereuță, consilieră juridică în cadrul CRJM.

Infografic RO Cine Este Un ADO by Ziarul de Gardă on Scribd

Potrivit CRJM, oricine poate fi Apărător al Drepturilor Omului, atât timp cât recunoaște universalitatea drepturilor omului pentru toți, fără distincție, și acționează pașnic. „Un apărător sau o apărătoare a drepturilor omului nu trebuie să aibă neapărat studii juridice. Ceea ce contează este acțiunea de apărare a drepturilor omului”.

Într-un video lansat anterior, patru Apărători ai Drepturilor Omului din Moldova – interpretul Pasha Parfeni, activista pentru drepturile femeilor Alina Andronache, eleva care militează pentru educație incluzivă Anastasia Suslov și jurnalistul de investigație Victor Moșneag, au prezentat ce înseamnă să fii un Apărător al Drepturilor Omului și ce presupune activitatea acestora.