Principală  —  IMPORTANTE   —   Începând cu 1 decembrie, livrările…

Începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la „Gazprom” către R. Moldova vor fi reduse cu 56,5%, anunță secretarul de stat de la MIDR Constantin Borosan

Începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către R. Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna respectivă conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. metri cubi de gaze – malul drept și 217 mil. metri cubi de gaze – malul stâng), anunță marți, 22 noiembrie, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) responsabil de domeniul energetic.

„(…) La licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și R. Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport. La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada Octombrie 2022 – Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka – 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki – 4,5 mil. m³/zi”, a spus Borosan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe 28 octombrie curent, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

În toamna anului 2021, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de mai multe ori.