Incendii de vegetație record pe întreg teritoriul țării: Cauze, consecințe și soluții
În ultima săptămână, mai multe localități din țară s-au confruntat cu incendii de vegetație. Pompierii anunță că au lichidat 4700 de incendii de la începutul anului curent pe tot teritoriul țării, un record în acest sens.
Cel mai recent incendiu înregistrat s-a produs în raionul Hâncești, localitatea Leușeni, unde o suprafață extinsă de teren a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului pentru lichidarea arderii au fost îndreptate două echipe de pompieri, focul nimicind circa 100 de ha de teren.
În raionul Florești, localnicii acuză autoritățile, iar autoritățile acuză localnicii
În raionul Florești, localnicii satelor Bobulești, Vărvăreuca și a comunei Gura Camencii au ajutat la lichidarea incendiilor de vegetație ce au izbucnit la data de 26 martie. Ei acuză autoritățile locale de lipsă de responsabilitate și de faptul că nu s-ar implica în gestionarea situației.
„Localnicii luptă cu incendiile și în loc de aer, respiră fum. Localnicii sunt cei care cheamă pompierii și ajuta la stingerea incendiilor. Autoritățile locale dau dovada că nu întreprind măsuri pentru că astăzi (miercuri, 30 martie, n.r.) incendiul s-a repetat lângă satul Bobulești, iar ieri (marți, 29 martie, n.r. ) locuitorii satului Vărvăreuca au ajutat la stingerea incendiilor”, se spune într-un mesaj trimis în adresa ZdG, semnat de un locuitor din aceste localități.
Vadim Țugui, Primarul comunei Gura Camencii, raionul Florești a precizat că, în ultimele zile, în localitate, au fost înregistrate șase incendii. „Lumea conștient dă foc la vegetație și se ascunde. Am ieșit și eu noaptea cu un tractor cu apă și am ajutat la stingerea unui incendiu. Noi ne implicăm cum putem, dar oamenii conștient dau foc. Persoanele nu le putem găsi, deoarece ei aprind vegetația noaptea”, a constatat primarul.
Oxana Rusu, locuitoare a satului Botulești (componentă a comunei Gura Camencii) contrazice primarul. „ Am telefonat personal la 112, pe 26 și pe 30 martie, în jurul orei 21:30, cum dumnealui ( Vadim Țugui, Primarul comunei Gura Camencii) avea să știe, dacă el trăiește în Florești sau nu știu unde.”
Primele incendii de vegetație au fost înregistrate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) încă în luna ianuarie. De atunci, amploarea lor s-a extins.
Calendarul intervențiilor pompierilor, conform IGSU
- 13 ianuarie – Primul incendiu de vegetație uscată înregistrat oficial, la care au intervenit pompierii, se situa într-un câmp din preajma localității Sângera, mun. Chișinău. Flăcările au nimicit patru hectare de iarbă uscată.
- 14 ianuarie – De intervenția pompierilor a fost nevoie în localitățile din raioanele Ialoveni, Hâncești, Călărași, dar și municipiul Chișinău. Peste 60 ha de iarbă aprinsă au fost stinse de angajații IGSU în localitatea Dobrogea municipiul Chișinău, iar alte 40 de ha au fost compromise la Bălțata Ialoveni.
- 15 ianuarie – Incendii au fost înregistrate în apropiere de localitatea Cucoara, Cahul, în lunca râului Prut dar și pe traseul R1 Călărași-Ungheni. Salvatorii au intervenit în 136 misiuni de lichidare a focarelor de ardere în care au fost compromise peste 400 hectare de teren.
- 2 februarie – Pe parcursul zilei salvatorii au intervenit în opt cazuri pentru a localiza focare de vegetație în localități din raioanele Soroca, Criuleni, Cahul, Ungheni, dar UTA Găgăuzia.
- 3 februarie – Angajații IGSU din sudul țării au fost alertați să intervină de urgență pentru a lichida un incendiu de vegetație pe o suprafață extinsă din apropierea localității Slobozia Mare, raionul Cahul, lunca lacului Beleu. Pompierii au stabilit că o suprafață de aproximativ 100 ha de stufăriș este cuprinsă de flăcări.
- 6 februarie – Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale a IGSU au fost nimicite 136 ha de vegetație uscată în regiunile țării, fiind realizate 57 de intervenții a pompierilor la lichidarea focarelor de ardere. Astfel de intervenții au avut loc în raioanele Anenii Noi, Cantemir, Orhei, Cahul, Căușeni, Sângerei.
- 7 februarie – De intervenția IGSU a fost nevoie și în localități din raioanele Strășeni, Cimișlia, Hîncești și Ialoveni. La Molești salvatorii au lucrat intens pentru stinge 10 ha de iarbă aprinsă, iar la Cojușna, Lipoveni și Cotul Morii pompierii au lichidat câte 2 ha de vegetație cuprinsă de flăcări. În total pe parcursul zilei de 7 februarie angajații IGSU au stins 165 ha de vegetație și stufăriș aprins.
- 11 februarie – Salvatorii și pompierii din țară au intervenit la lichidarea focului de pe un teren de 269 ha de vegetație aprinsă. Angajații IGSU au întreprins 42 de misiuni pentru localizarea și stingerea focarelor care riscau să se extindă spre spații forestiere și case de locuit. La Ceadîr-Lunga în apropierea localității Bejghios, salvatorii au luptat ore în șir reușind să stingă peste 100 ha de iarbă uscată. Tot de intervenția pompierilor a fost nevoie și în localitatea Sărata Nouă, raionul Fălești, unde 20 ha de vegetație au fost cuprinse de flăcări.
- 13 februarie – Mai multe hectare de vegetație au fost stinse de pompieri în apropiere de șoseaua Balcani și strada Liviu Deleanu din capitală. Focul a mistuit iarba uscată pe o suprafață de peste 10 ha. La fața locului pentru intervenție au fost trimise două echipe de pompieri care au localizat arderea.
- 17 februarie – Angajații IGSU au intervenit în 118 situații de lichidare a focarelor de vegetație uscată. Cele mai multe misiuni pentru stingerea focarelor au fost întreprinse în localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul, Florești, Ialoveni și UTA Găgăuzia. De intervenția pompierilor a fost nevoie în localitatea Nicolaevca, raionul Florești unde au fost stinse 40 ha de iarbă și stufăriș.
- 19 februarie – Cele mai multe intervenții ale pompierilor au fost înregistrate în localități din raioanele Telenești, Cahul, Orhei, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. Peste 60 ha de iarbă au fost cuprinse de flăcări la Răzeni, Ialoveni, iar peste 50 ha de vegetație uscată au fost compromise la Tvardița, Ceadâr – Lunga.
- 24 februarie – Treizeci și șapte de incendii de vegetație au fost stinse de pompieri în ultimele 24 de ore. Potrivit IGSU 73 ha de iarbă și stufăriș cuprinse de flăcări au fost lichidate de salvatori. În acest sens pompierii din cadrul Unității salvatori și pompieri Giurgiulești au stins un focar extins, care a cuprins o suprafață mare din apropiere localității Slobozia Mare. Tot aici, pompierii au salvat mai multe animale, care riscau să piară în flăcările incendiului.
- 2 martie – Pompierii IGSU au fost solicitați să stingă 120 ha de iarbă uscată în localitatea Cioburciu la Ștefan Vodă, 80 ha în satul Dizghingea raionul Comrat. De asemenea, câte 50 de ha de teren au fost cuprinse de flăcări în raioanele Fălești, Hâncești, iar în localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău angajații Inspectoratului au stins 30 ha de iarbă uscată.
- 13 martie – Patru echipaje de pompieri au intervenit pentru a stinge 70 de ha de vegetație uscată în satul Branişte, raionul Râșcani. Alte 50 ha de teren au fost afectate de flăcări în localitatea Ohrincea, raionul Criuleni. Totodată, de intervenția IGSU la lichidarea focarelor de ardere a fost nevoie la Petrești, raionul Ungheni. Aici, angajații IGSU au stins 35 ha de iarbă uscată, iar în raionul Drochia au fost înregistrate două intervenții în localitățile Baroncea și Țarigrad, fiind distruse de foc 70 ha de teren.
- 15 martie – Cele mai răspândite focare au fost înregistrate în localitatea Slobozia-Horodiște din raionul Rezina, unde focul a nimicit 60 ha de iarbă uscată. Câte 100 de ha au fost distruse la Edineț, Burlănești, precum și în raionul Florești. Angajații IGSU au intervenit pentru a stinge 60 ha de vegetație în raionul Fălești, satul Ilenuța, 70 ha în localitatea Nicolaevca, raionul Sângerei.
- 21 martie – Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în peste 200 de misiuni pentru localizarea și lichidarea focarelor de vegetație aprinsă. Cele mai răspândite focare au fost în localități din raioanele Briceni, Soroca, Ocnița, UTA Găgăuzia, dar și municipiul Chișinău. De intervenția salvatorilor a fost nevoie în localitatea Tătărăuca Nouă, raionul Soroca, unde focul a stins peste 120 ha de teren.
- 24 martie – În raionul Ungheni, satul Petrești angajații IGSU de mai multe ore au luptat cu flăcările, care au cuprins un teren cu suprafața de 350 de ha, iar în raionul Criuleni focul a compromis 150 de ha de iarbă uscată în localitatea Paşcani. Totodată, de intervenția pompierilor a fost nevoie în raionul Căușeni, localitatea Tocuz. Aici, focul a nimicit 140 de ha de iarbă uscată, iar în raionul Ialoveni pompierii au stins 100 de ha de vegetație în preajma satului Molești.
- 28 martie – Focare imense de ardere se îndreptau cu repeziciune spre mai multe sectoare de vile din apropierea localității Dănceni, raionul Ialoveni. La fața locului au intervenit 4 echipe de salvatori pentru localizarea arderii, mai mult în ajutorul pompierilor au ieșit localnicii, dar și administrația publică locală, întrucât vântul puternic împiedica misiunea de stingere.
- 30 martie – La incendiul din sectorul Botanica al capitalei, o porțiune dintre străzile Traian și Grenoble, a fost inundată de fum, iar focul a nimicit mai multe hectare de vegetație uscată. La fața locului pentru lichidarea incendiului au fost îndreptate șapte echipe de salvatori și pompieri. Angajații IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) au stabilit că focul s-a extins pe o suprafață mare. În urma incendiului nu au fost raportate victime.
- 31 martie – Pompierii au lichidat un focar de ardere de vegetație uscată în raionul – Hâncești, localitatea Leușeni. Potrivit informațiilor recepționate, o suprafață extinsă de teren a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului pentru lichidarea arderii au fost îndreptate două echipe de pompieri. În urma arderii nu au fost raportate victime, iar focul a nimicit circa 100 ha de teren.
Conform IGSU, în ultimele 24 de ore pompierii au lichidat 210 focare de ardere de vegetație uscată, fiind distruse 1190 ha de teren.
Cauze și consecințe
Liliana Pușcașu, ofițer de presă la IGSU a explicat că sunt două cauze constatate de pompieri, care duc la incendiile de vegetație record de pe teritoriul țării. „Sunt două aspecte importante: factorul uman și condițiile meteo, de secetă și deshidratare a solului. Numărul incendiilor de vegetație a crescut de 15 ori față de anul trecut. Cauza principală este condițiile meteo, solul este foarte uscat din cauza lipsei precipitațiilor, respectiv raspandirea incendiilor este mult mai rapidă. Plus la aceasta, au fost temperaturi înalte și vânt puternic. Cea ce ține de factorul uman, există incendierile intenționate sau neatenția la utilizarea focului deschis. IGSU atenționează repetat oamenii să respecte regulile antiincendiare, să nu dea foc vegetației uscate, gunoiului menajer și nicidecum să nu aprindă focul în câmpuri. Oamenii trebuie să prelucreze terenurile, să fie fâșii arate, în așa fel în cazul în care se produce un incendiu, răspândirea acestuia să nu fie pe spații extinse. În discuțiile cu autoritățile publice locale, atenționăm să fie foarte atenți la acest capitol, să igienizeze spațiile care sunt în disponibilitatea lor, să facă acele fâșii arabile de-a lungul masivelor forestiere, pentru ca incendiul să nu pătrundă în păduri. IGSU comunică și conlucrează cu angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și cu poliția, ne axăm pe cazurile în care oamenii ce dau foc să fie sancționați”, a declarat Liliana Pușcașu.
Conform datelor IGSU de la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate focare de ardere ce au mistuit circa 27 de mii de hectare de teren.
Agenții economici care se fac vinovați de provocarea incendiilor de vegetație vor primi amenzi de până la 50 000 de lei și vor fi privați de ajutor de la stat. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate în cadrul briefingul.
Deputatul Dumitru Alaiba, într-un briefing de presă, a anunțat că legislația va fi modificată. „Nu exista o justificare la această practică (incendierea vegetației), este un dezastru, ce îl facem cu mâna noastră. Cel mai grav este ca o bună parte din oameni o fac cu bună cunoștință. Conform datelor ministerului Afacerilor Interne, avem 4700 de astfel de incendii, în medie 50 pe zi. Prin comparație anul trecut, în perioada ianuarie-martie am avut doar 313 incendii”, a precizat deputatul.
Proiectul de lege propus de deputații PAS nu a fost încă votat.
Actualmente, pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, conform Codului Contravențional al R. Moldova în baza art. 115 alin.3, unde se stabilește răspunderea contravențională sub formă de amendă de la 3 la 4,5 mii de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12 la 15 mii de lei.
Vasile Ursachi, stagiar ZdG