În trei luni, au murit 29 de oameni în Spitalul Clinic de Psihiatrie și în două centre de plasament din R. Moldova. Una dintre cauze – asfixie
În trei luni, au murit 29 de oameni în Spitalul Clinic de Psihiatrie și în două centre de plasament din R. Moldova, se arată într-un raport al Oficiului Avocatului Poporului.
29 de oameni au murit într-un spital și două centre de plasament
De la începutul anului, 29 de oameni, cu vârstele cuprinse între 26 și 83 de ani, au murit în trei instituții din R. Moldova, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Cocieri, raionul Dubăsari și Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din municipiul Bălți.
Cei 19 bărbați și 10 femei au murit, potrivit datelor preliminare prezentate de Avocatul Poporului, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, insuficiență acută cardio-vasculară și pulmonară, insuficiență poliorganică și din cauza asfixiei.
21 de cazuri în care pacienții și rezidenții au suferit leziuni
În două instituții, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Cocieri au fost înregistrate cazuri de leziuni, provocate de „izbire în geam, excoriații, pumni în față, accidentare în hol, cădere în baie, cădere urmare a instabilității psihomotorii și leziuni provocate în urma convulsiilor”.
13 cazuri grave de violență între pacienți și rezidenți
Cazurile de agresiune fizică, altercații, conflicte și leziuni au avut loc între pacienții din Spitalul Clinic de Psihiatrie și rezidenții centrelor de plasament din Cocieri și Bălți.
41 de cazuri de aplicare a mijloacelor de contenționare și control
În trei luni, din ianuarie până în luna martie, au fost înregistrate 35 de cazuri de imobilizare chimică, numită și medicamentoasă și 6 cazuri de imobilizare prin fixare de pat. Durata imobilizărilor a fost de la 10 până la o oră.
Cauzele imobilizărilor, potrivit Avocatului Poporului: „conduita agresivă, tendința de atac a pacientului, distrugeri de bunuri, autovătămare”.
5 cazuri de atac asupra angajaților Spitalului Clinic de Psihiatrie
Avocatul Poporului: „Atacurile nu au fost însoțite de motive”.
Un caz de agresiune asupra rezidenților Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din Bădiceni, raionul Soroca
Raportul trimestrial „Siguranța în sistemul psihiatric și rezidențial” pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021 a fost elaborat de Oficiul Avocatului Poporului, în baza notelor informative remise de instituții psihiatrice și rezidențiale din R.Moldova.