Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În stânga Nistrului se înregistrează…

În stânga Nistrului se înregistrează intensificarea mesajelor de propagandă militaristă, atenționează Promo-LEX

Sursa foto: novostipmr

În perioada martie – aprilie 2025, se observă o „intensificare îngrijorătoare” a retoricii cu caracter propagandistic și militarist, promovată la cel mai înalt nivel de către structurile din regiunea transnistreană, prin intermediul presei controlate de acestea, atenționează Asociația Promo-LEX.

Conform unui comunicat de presă, aceste declarații, atribuite liderului separatist din regiune, Vadim Krasnoselski, abordează tematici precum glorificarea trecutului sovietic, antagonizarea Republicii Moldova, invocarea frecventă a „amenințării fasciste” și a pericolului „revizionismului istoric”, precum și justificarea unei percepute „lupte sfinte” pentru protejarea memoriei istorice și „identității transnistrene”.

Militarizarea discursului public este vizibilă în referirile constante la „luptă împotriva fascismului”, „eroi” și „sacrificiu”, ceea ce contribuie la un climat de tensiune și poate legitima măsuri represive sau un control sporit asupra societății, subliniază sursa citată.

„Se accentuează antagonismul față de R. Moldova prin mesaje ce sugerează că autoritățile de la Chișinău sunt „reabilitatori ai fascismului” sau „revizioniști”. Totodată, se perpetuează imaginea de „cetate asediată” prin sublinierea unor crize (criza gazului, „interdicții electorale”, „presiuni economice”), consolidând percepția unei regiuni „atacate” care se apără de forțe ostile. Pe acest fundal, propaganda identitară și cultul memoriei sunt folosite drept instrumente de legitimare a agendei politice și de coeziune internă, în opoziție cu Republica Moldova”, se arată în comunicatul de presă.

Exemple de citate publicate de portalul „novostipmr”, analizate de Promo-LEX:

  1. 10.03.2025

„Когда говорите о реинтеграции, подумайте об истории. У нас даже герои разные. У нас герои – те, кто штурмовал Рейхстаг … А у вас герои – те, кто в Дубоссарах расстреливал людей, массово. Стреляя в младенца и в мать одновременно… (Când vorbiți despre reintegrare, gândiți-vă la istorie. Avem chiar eroi diferiți. Eroii noștri sunt cei care au luat cu asalt Reichstag-ul… Iar eroii voștri sunt cei care au împușcat oameni în masă în Dubăsari. Împușcând un copil și o mamă în același timp…, n.r.)”.

Conform Promo-LEX, prin aceste afirmații, se insinuează că orice discuție despre reintegrare trebuie să fie precedată de „recunoașterea” versiunii distorsionate a regimului asupra istoriei, susținându-se în mod explicit că R. Moldova își onorează eroi pretins „fasciști”, în timp ce populația din regiune este anti-fascistă.

1. 21.03.2025

„Я антифашист и антинацист… Здесь фашизму и нацизму не пройти. Долг каждого человека – сопротивляться нацизму и фашизму… Зло рядом, с ним надо бороться доступными средствами (Sunt un antifascist și un antinazist… Fascismul și nazismul nu vor trece pe aici. Este datoria fiecărei ființe umane să reziste nazismului și fascismului… Răul este aproape, trebuie combătut cu mijloacele disponibile, n.r.)”.

Se accentuează ideea unui dușman extern sau intern asociat cu fascismul ori nazismul, fapt ce sporește sentimentul de amenințare și justifică acțiuni represive sau militariste, notează asociația care monitorizează situația drepturilor omului și a discursurilor publice în regiunea transnistreană.

2. 07.04.2025

„Ни газовый кризис… ни экономическое давление на наших граждан не помогут. Поможет только понимание, диалог, компромисс – встречное движение (Nici criza gazelor … nici presiunea economică asupra cetățenilor noștri nu vor ajuta. Doar înțelegerea, dialogul, compromisul, contra-mișcarea vor ajuta, n.r.)”.

Discurs dublu: pe de o parte, se recunoaște dialogul ca singură soluție, iar pe de altă parte, se subliniază că stânga Nistrului este supusă unor presiuni continue, cultivându-se astfel ideea unei regiuni „asaltate” de factori ostili.

3. 12.04.2025

„Многие из воинов захоронены в неизвестных могилах… наши земляки не забыты. Имя каждого… высечено на граните. Это важно. Это память. Это наш долг (Mulți dintre soldați sunt îngropați în morminte necunoscute… concetățenii noștri nu sunt uitați. Numele fiecăruia … este sculptat în granit. Este important. Este o amintire. Aceasta este datoria noastră, n.r.)”.

Respectul față de memorie și eroii căzuți este folosit pentru a fortifica sentimentul identitar și pentru a genera solidaritate în jurul autorităților locale, potrivit Promo-LEX.

4. 16.04.2025

„Показать в учебниках новых „героев“, а настоящих героев обвинить в том, что они оккупанты и каратели – это страшно… Память всего приднестровского народа не позволит это сделать (Prezentarea noilor «eroi» în manualele școlare și acuzarea adevăraților eroi că sunt ocupanți și pedepsitori este teribilă… Memoria întregului popor transnistrean nu va permite acest lucru, n.r.)”.

Se continuă narațiunea conform căreia ar exista o tentativă de „rescriere a istoriei” și de înlocuire a „eroilor adevărați” cu „ocupanți și călăi”, reiterându-se pericolul „revizionismului”.