În R. Moldova va fi deschis primul Centru de Justiție Familială. Victimele violenței sexuale și domestice vor putea beneficia de asistență medicală de urgență, consiliere psihologică și juridică
Victimele violenței în familie și ale infracțiunilor privind viața sexuală vor putea beneficia de tot spectrul de servicii de care au nevoie, sub același acoperiș, în condiții de siguranță. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că, la începutul lunii iunie 2023, în R. Moldova va fi deschis primul Centru de Justiție Familială, care va fi gestionat de Poliție.
Reprezentanții MAI explică că toate interacțiunile cu viitorii beneficiari ai Centrul de Justiție Familială vor fi centrate pe trauma și nevoile victimelor, de la depunerea plângerii și asistența medicală de urgență la consilierea psihologică și juridică. Potrivit MAI, toți profesioniștii responsabili să intervină în aceste cazuri vor avea condiții de muncă performante. Tot la Centru de Justiție Familială, vor fi întreprinse primele acțiuni procesuale din partea ofițerilor de poliție și, la necesitate, a procurorilor sau judecătorilor.
„Prin forma sa de organizare, Centrul va reprezenta o subdiviziune a Inspectoratului General al Poliției, cu regim de activitate continuu (24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână), unde instituțiile publice și cele private vor delega specialiști pentru a oferi asistență complexă victimelor violenței în familie și violenței sexuale. O astfel de aboradre integrată va reduce numărul instituțiilor și specialiștilor cu care victimele sunt nevoite să interacționeze pe durata procesului de justiție”, anunță Ministerul de Interne.
În bugetul pentru anul 2023, a fost constituită o linie bugetară specială, care va permite operaționalizarea Centrului de Justiție Familială din bani publici, menționează MAI. Deschiderea Centrului de Justiție Familială va fi posibilă prin cooperarea și suportul oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii și Ambasada SUA la Chișinău partenerilor de implementare – Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Fundația Te Doy, mai susțin reprezentanții Ministerului de Interne.
Lucrările de construcție a centrului sunt în desfășurare. Pe 13 martie, secretara de stat, Daniela Misail-Nichitin, alături de Lisa A. Johnson, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa și Asia în Departamentul de Stat în domeniul aplicării legii și combaterii traficului de droguri, au întreprins astăzi o vizită de lucru în teren, pentru a inspecta lucrările de construcție.
Secretara de stat, Daniela Misail-Nichitin, a menționat că „Ministerul Afacerilor Interne și-a asumat că, deja la începutul semestrului doi al acestui an, Centrul de Justiție va deveni deplin operațional”.