Principală  —  IMPORTANTE   —   În R. Moldova ar putea…

În R. Moldova ar putea fi instituit un sistem de licențiere profesională a cadrelor medicale

Sursa foto: Facebook Ala Nemerenco

În R. Moldova ar putea fi instituit un sistem de licențiere profesională a cadrelor medicale. Despre asta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, într-un interviu pentru Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei. Responsabila din domeniul sănătății consideră că odată cu acesta sistemul nu va pierde și mai multe cadre.

Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității, accentuează ministra Sănătății.

„(…) Chiar am observat, într-o instituție în care sunt investite capacități, în care este reparat, adus echipament, pacientul are un alt comportament și începe să-și schimbe comportamentul și personalul medical. În afară de aceasta, vom introduce un sistem de licențiere, fiindcă astăzi oricare medic își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie nu mai are nimeni nicio întrebare vizavi de activitatea lui. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze niște rezultate ale activității – faptul că este de bună-credință, faptul că el lucrează asupra sa, trece absolut toate cursurile de instruire, nu are cumva în caracteristica lui, în spate, cazuri de conflict, cazuri de malpraxis, atitudinea față de pacienți și multe-multe altele.

Deci se coagulează un dosar al medicului și o dată la cinci ani, de fapt, el nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își închipuie foarte mulți reprezentanți din sistemul medical, acesta este un proces care, de fapt, nimeni nu știe cum are loc, nu știe cine evaluează aceste dosare și la momentul când acest drept de practică nu ți-l poți lua pentru următoarea perioadă, vine o concluzie, deci nu ți se permite, ești retrogradat din funcție, ești trimis la niște instruiri pe care le vei plăti din banii proprii și multe alte cerințe.

Întrebată dacă după instituirea sistemului de licențiere, domeniul medical ar putea pierde și mai multe cadre, Ala Nemerenco este de părere că nu se va întâmpla acest lucru.

„Nu cred că va pierde mai mult. Vreau să vă spun că, într-adevăr, atunci când este cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, eu cred că cu el sau fără el nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele care sunt puternice, bune, profesioniste, cu atitudine, cu capacități, nu se ține sistemul pe ceilalți, că altfel ar fi la pământ totalmente”, a afirmat ea.

Salarii demotivante, zeci de kilometri parcurși până la locul de muncă, un program cu peste 32 de ore de muncă consecutive, mai multe joburi concomitente pentru a-și putea asigura un trai decent, suprasolicitarea și epuizarea. Aceasta este realitatea în care activează mulți lucrători medicali din R. Moldova. Cu ocazia Zilei profesionale a lucrătorului medical și a farmacistului, marcată anual în a treia duminică a lunii iunie, mai mulți angajați din sistem au vorbit despre problemele și provocările cu care se confruntă zi de zi în exercitarea profesiei.