Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În municipiul Chișinău a fost…

În municipiul Chișinău a fost înregistrat un alt caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale: Persoana decedată era infectată și cu COVID-19, anunță autoritățile capitalei

Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău a fost înregistrat un alt caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale. Șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a declarat, în cadrul ședinței serviciilor municipale ale capitalei din 23 ianuarie, că persoana decedată era infectată concomitent cu gripă de tip A și Covid-19.

„Suntem îngrijorați de cazurile de gripă. Săptămână trecută au fost înregistrate pe teritoriul municipiului Chișinău 141 de cazuri, inclusiv 88 la copii în vârstă de la 0 la 17 ani. Din numărul total de gripă înregistrat, 82 de pacienți au fost internați. A fost înregistrat un caz de deces la un adult nevaccinat, cu gripă de tip A și Covid-19”, a anunțat șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca.

Astfel, Boris Gîlca îndeamnă oamenii să se vaccineze atât împotriva gripei, cât și împotriva Covid-19, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces.

„Vreau să aduc aminte asupra necesității de vaccinare. Atât vaccinarea anti-gripală, cât și vaccinarea anti-Covid, în special pentru cei care nu s-au vaccinat anti-covid cu doza 3 și doza 4. (…) Încurajăm toate persoanele în special cele din grupul de risc, să meargă la medicul de familie și să beneficieze de această vaccinare anti-gripală”, a încurajat șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău.

Potrivit lui Boris Gîlca, săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au fost înregistrate 64 de cazuri de Covid-19: „Am fost atenționați de specialiștii din sănătate despre o prognozare a unui posibil val de morbiditate prin Covid, asociat cu Kraken, care se zice că are o contagiozitate mai sporită”, a punctat responsabilul de domeniul sănătății din cadrul Primăriei Chișinău.

Potrivit datelor oficiale, acesta ar fi al patrulea caz de deces provocat în urma complicaților infecției gripale. Pe 10 ianuarie curent, Ministerul Sănătății a anunțat că în R. Moldova a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, în sezonul 2022-2023.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că tânărul, care a decedat în urma complicaților infecției gripale, s-a adresat prea târziu la medic. Astfel, la momentul adresării și spitalizării, acesta imediat a fost transferat în secția de terapie intensivă.

Pe 14 ianuarie, Ministerul Sănătății (MS) informa despre alte două decese confirmate din cauza virusului gripal. Potrivit autorităților din sănătate, ambele cazuri au fost înregistrate pe 13 ianuarie, victimele fiind doi bărbați de 54 și, respectiv, 52 de ani.