Victimele celui de-al doilea Război Mondial, comemorate în localitățile R. Moldova: Au fost mobilizați 220 de consăteni, dintre care 118 au rămas să zacă în pămînturi străine
În localitățile R. Moldova au fost aduse omagii ostașilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și au fost comemorate victimele căzute pe câmpul de lupte.
„Războiul este o mașinărie care funcționează cu aburul sângelui și produce doar orfani și văduve”
Satul Horești, raionul Fălești
„În luna mai 1944 s-a petrecut mobilizarea bărbaților apți de luptă. 115 bărbați din localitatea noastră au plecat pe front sau au lucrat în spatele frontului. Consătenii noștri au luptat pe Fronturile I, II Ucrainean și Fronturile I, II Belarus. Au participat la eliberarea Poloniei, Germaniei, Cehoslovaciei. În vara anului 1945 ei s-au întors acasă. 18 ostași eroi nu s-au întors în satul natal. Din ei, 7 bravi flăcăi au lăsat mame și logodnice îndurerate. Profira Bisericanu a pierdut în război nu numai pe cei doi fii ci și doi frați”.
„Cu 76 de ani în urmă s-a încheiat cea mai neagră şi tragică pagină din istoria secolului 20”
satul Rădoaia, raionul Sângerei
„Ne aducem aminte de cei care s-au jertfit pentru ca noi să avem posibilitatea de a trăi liberi și în pace. Al Doilea Război Mondial a durat 2 194 de zile, a cuprins 61 de state ale lumii. Acest război hain a răpit milioane si milioane de vieți omenești”, spun autoritățile din Rădoaia.
„Din satul nostru au fost mobilizați 220 de consăteni, dintre care 118 au rămas să zacă în pămînturi străine, lăsând mari dureri și amintiri amare, care și astăzi mai dăinuie in inimile copiilor, nepoților, strănepoților. Au revenit acasă, după mari suferințe și cu sufletele chinuite 102 veterani rădoieni. Cu regret, au plecat în eternitate și nu-i mai avem printre noi”, menționează reprezentanții Primăriei Rădoaia.
„A fost război…”
satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă
„De la coarnele plugului au fost siliți să pună mâna pe arme și au luptat, au căzut, s-au jertfit. Mulți nu s-au mai întors, iar cei rămași în viață, preferau să nu povestească despre urgiile războiului, cu greu își potoleau durerea, înghițind lacrimile amare care se cereau să răbufnească ca să spele toată amintirea suferințelor și revolta clocotindă în adâncul sufletului de țăran. Veșnică amintire”.
„Au plecat mulți, s-au reântors puțini, au rămas câțiva”
comuna Sărata Galbenă, raionul Hâncești
„Să păstrăm vie amintirea consătenilor care au intrat în acel război fără voia lor, alții pentru totdeauna”, spun autoritățile din Sărata Galbenă.
satul Giurgiulești, raionul Cahul
„Peste 160 de giurgiuleșteni în floarea vârstei, petrecuți de tot satul, cu bocete și durere plecau la război, unii pe ultimul drum, 91 dintre ei nu s-au mai întors la vatră. Erau tineri, aveau familii, vise și speranțe, planuri de viitor, dar groaznicul război a lăsat în urmă râuri de lacrimi, foamete și sărăcie, mame îndurerate, văduve împovărate și mulți copii care au rămas să crească în chinuri și greutăți”, susține primarul satului Giurgiulești, raionul Cahul, Tatiana Gălățeanu.
sursa foto: primarul satului Giurgiulești, Tatiana Gălățeanu
„Butul Sașcă, așa il stie tot satul. Și acum, la frumoasă vârstă de 97 de ani povestește cu lux de amănunte despre teroarea prin care a trecut, despre clipele de groază, înfruntând moartea la orice pas, despre cum și-a pierdut camarazii și prietenii în focul războiului. Cu amprente adânci și dureroase s-a întors la vatră”, menționează Tatiana Gălățeanu.
raionul Telenești
„În acest an, la 9 mai se celebrează 76 de primăveri trăite sub cerul senin cu liniște și pace, iar ecoul celui de-al II-lea Război Mondial mai rămâne viu și azi prin cei trei veterani de război rămași în viață din orașul Telenești și comuna Sărătenii Vechi. Este zi de bucurie și doliu în care comemorăm eroii și victimele care și-au pierdut viața în cel mai crâncen război împotriva umanității”.
municipiul Cahul
În municipiul Cahul trăiesc cinci veterani ai celui de-al doilea Război Mondial.
„Din păcate, din an în an sunt tot mai puțini în viață din cei care au trăit istoria acestei tragedii”, menționează autoritățile din municipiul Cahul.
orașul Ialoveni
„Anii i-au trecut în eternitate pe ialovenenii care au participat la luptele în cel de-al Doilea Război Mondial. Astăzi în localitate sunt două văduve de război”, spun reprezentanții Primăriei Ialoveni.
Potrivit datelor oficiale, 268 de mii de de moldoveni au participat în luptele celui de-al doilea Război Mondial. Dintre aceștia, aproximativ 69 400 de mii nu s-au mai întors de la război.