În întârziere cu circa 54 de luni. La ce etapă se află construcția penitenciarului din mun. Chișinău
În acest an ar urma să înceapă construcția unui nou penitenciar al municipiului Chișinău, care va avea o capacitate de 1 536 de locuri. Deși lucrările de proiectare ale penitenciarului au început încă în 2016, până în prezent nu a fost selectată compania care va realiza lucrările de construcție ale noului penitenciar. Potrivit auditului rapoartelor financiare ale Ministerului Justiției, realizat de Curtea de Conturi, implementarea proiectului cu privire la construcția noului penitenciar este în întârziere cu aproximativ 54 de luni.
Pe parcursul anilor 2014-2018, pentru realizarea proiectului de construcție a noului penitenciar au fost alocate prin legile bugetare anuale în total 121 de milioane de lei, dintre care au fost executate doar 23 de milioane de lei. Totodată, în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 de milioane pentru construcția penitenciarului.
Abia în februarie curent, Unitatea de implementarea a Proiectului de construcție a penitenciarului (UIP) a demarat concursul internațional pentru contractarea companiei care se va ocupa de construcția penitenciarului. Astfel, perioada de construcție este estimată să dureze 36 de luni, iar data limită de depunere a ofertelor este 20 mai 2019. Licitația este deschisă ofertanților din toate țările.
Noul penitenciar, care va fi construit la Bubuieci, va oferi posibilitatea stabilirii unor sectoare pentru deținerea condamnaților în regim inițial timp de 6 și 9 luni din ziua intrării în penitenciar și a deținuților pentru abateri disciplinare conform prevederilor Codului de executare, din motiv că majoritatea instituțiilor penitenciare nu au posibilitatea deținerii categoriilor date de condamnați în sectoare izolare de restul deținuților.
Numărul cel mai mare de deţinuţi din R. Moldove este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie.
Fluxul mare de deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaţionale de detenţie care presupun acordarea a 4m2 spaţiu de detenţie pentru fiecare deţinut în parte. În consecinţă Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant).
În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanţării proiectului de construcţie a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, de către Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost aprobat proiectul menţionat.
Foto: anp.gov.md