În Codul Educației va fi introdusă noțiunea de „bullying”
Noțiunea de „bullying” va fi reglementată în legislația Republicii Moldova, după ce joi, 17 februarie curent, deputații au votat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea Codului Educației al R. Moldova care prevede acest lucru.
Prin modificările propuse la Codul Educației, fenomenul de „bullying” va fi reglementat și recunoscut ca formă de violență psihologică, care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare.
„Promovarea introducerii termenului de „bullying” în Codul Educației va permite o mai bună înțelegere a fenomenului și va contribui la un început de reglementare legală de către autorități”, a menționat Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Proiectul stipulează că, după intrarea în vigoare a modificărilor legislative, autoritățile responsabile vor elabora normele metodologice pentru aplicarea Legii și vor propune practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.
Potrivit datelor statistice oferite de Parlamentul Republicii Moldova, în Republica Moldova, 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de „bullying”. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de „bullying”.
Noțiunea de bullying
Bullying-ul este acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată.