MADRM anunță că în 30 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră în R. Moldova s-au redus cu circa 69 la sută
R. Moldova a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 69% față de anul 1990, a anunțat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Declarațiile au fost făcute în cadrul Dialogului de politici „Chișinău spre Glasgow: parcursul Moldovei către COP26”, desfășurat online pe 20 mai de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Ambasadele Marii Britanii și Italiei.
Conform estimărilor specialiștilor, cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost înregistrate în agricultură și în sectorul de producere a energiei electrice și termice.
În același timp, au crescut semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul rezidențial, transporturi şi procese industriale.
„Eforturile noastre trebuie canalizate spre implementarea activităților care vor contribui la atingerea ambiției climatice a R. Moldova exprimată în Contribuția Națională Determinată actualizată. Acest lucru ne va apropia de obiectivele Acordului de la Paris de decarbonizare a economiei și de îmbunătățire a rezilienței față de schimbările climatice. Abordarea dezvoltării cu emisii reduse va permite R. Moldova să-și atingă obiectivele de dezvoltare durabilă și angajamentele climatice asumate la nivel internațional. Tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon și rezilientă la schimbările climatice necesită investiții financiare importante și, în acest context, mizăm pe sprijinul partenerilor noștri externi în dezvoltarea și implementarea politicilor climatice”, susține ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.
Acordul de la Paris stabilește ca fiecare țară să elaboreze și să prezinte Contribuțiile Naționale Determinate (CND). CND-urile planifică atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la schimbările climatice.
În CND actualizată, R. Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 70 la sută către anul 2030 față de anul 1990, pentru a-și aduce contribuția la realizarea Acordului de la Paris.
Acesta este cel mai important acord climatic, care prevede menținerea încălzirii globale mult sub două grade Celsius față de perioada preindustrială.
R. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări la schimbările climatice, în pofida faptului că are o contribuție minoră la emisiile globale a gazelor cu efect de seră.