Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ilustru cercetător mondial cu rădăcini…

Ilustru cercetător mondial cu rădăcini basarabene –  laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”

Foto eveniment;

Ilustrului cercetător mondial și profesor american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, Randy Wayne Schekman, i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova.

Titlul onorific i-a fost acordat pentru activitate științifică prodigioasă și pentru descoperirile fundamentale în domeniul biologiei moleculare care stau la baza înțelegerii, profilaxiei și tratamentului celor mai severe patologii. „Actualmente, peste două treimi din populația globului pământesc utilizează rezultatul cercetării lui Randy Schekman în domeniul sintezei insulinei.”

Potrivit celor prezenți la eveniment, vizita și conferirea titlului onorific Doctor Honoris Causa cercetătorului Randy Wayne Schekman reprezintă „un moment istoric” pentru R. Moldova, în general și pentru știință, în particular. Ultima dată, R. Moldova a fost vizitată de un laureat al Premiului Nobel acum cincizeci de ani. Mai mult, Randy Schekman are rădăcini basarabene și declară că „este o datorie sfântă să viziteze R. Moldova”. În anul 2013, R. Moldova a fost menționată pe portalul premiilor Nobel de către profesorul Randy Schekman, care în biografia sa a făcut referire la rădăcinile sale genealogice basarabene. Părinții mamei profesorului Schekman provin din orășelul Lipcani, unde sunt înmormântați străbunicii acestuia. 

„Dacă ar vedea de sus această zi – oare ce ar gândi străbunicii mei din localitatea Lipcani?” 

Randy Wayne Schekman, cercetător și profesor american cu rădăcini basarabene;

„Dacă ar vedea de sus această zi – oare ce ar gândi străbunicii mei din localitatea Lipcani?”   s-a întrebat retoric Randy Schekman în cuvântarea sa de la pupitrul Sălii Senatului a USMF „Nicolae Testemițanu”, în care și-a exprimat recunoștința și a povestit despre pasiunea sa din copilărie pentru microbiologie, dar și despre treptele carierei sale. 

Randy Schekman s-a născut la 30 decembrie 1948 în orașul Sfântul Paul, capitala statului Minnesota, Statele Unite ale Americii, într-o familie de evrei cu origini basarabene. Familia originară din orășelul Lipcani, raionul Briceni a emigrat în Statele Unite ale Americii în anul 1927. Randy Schekman a fost pasionat de microbiologie din copilărie, fiind marcat de decesul prematur al surorii sale din cauza leucemiei. 

Titlul onorific Doctor Honoris Causa „acordat în semn de profundă gratitudine pentru dezvoltarea societății și progresului efectiv al omenirii”

Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”;

În cadrul evenimentului de conferire a titlului onorific, Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat că „secole la rând, în învățământul universitar mondial dăinuie o frumoasă tradiție de a acorda titlul onorific Doctor Honoris Causa celor mai remarcabile personalități la nivel național și internațional, în semn de profundă gratitudine și înaltă apreciere a meritelor deosebite și a contribuției substanțiale pentru dezvoltarea societății și progresului efectiv al omenirii.

Cu sprijinul, ajutorul și participarea nemijlocită a domniilor lor, Universitatea se aliniază la standardele internaționale și exigențele timpului, se înregistrează în sistemul mondial al învățământului superior medical și farmaceutic și în aria europeană a cercetării.

Se creează condiții favorabile pentru realizarea mobilității academice a tineretului studios și personalului științifico-didactic pentru efectuarea cercetărilor științifice. Se deschid noi orizonturi și perspective reale de promovare, atât a imaginii învățământului superior, cât și a universității «Nicolae Testemițanu» pe arena mondială”, a spus Emil Ceban. 

În ședința festivă a Senatului consacrată acestui eveniment, Emil Ceban a dat citire Laudatio (discurs în care se elogiază cineva sau ceva, n.r.),  subliniind că profesorul Randy Schekman este „un remarcabil cercetător cu renume mondial” de la Institutul Medical „Howard Hughes” și profesor universitar în cadrul Departamentului de Biologie moleculară și celulară la Universitatea California din Berkeley, SUA, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină cu care a fost distins în anul 2013.

„Peste două treimi din populația globului pământesc utilizează rezultatul cercetării descoperit de profesorul Schekman”

Stanislav Groppa, academician, prorector pentru activitatea de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu”;

Academicianul Stanislav Groppa a spus că a rămas impresionat de biografia academicianului și profesorului Randy Schekman: „Îl observăm ca pe un cercetător erudit care își petrece viața în laborator. Pas cu pas, dânsul a parcurs toate etapele caracteristice unei personalități din știință și s-a focusat asupra unor direcții extrem de importante care la acea vreme erau o enigmă. Domnia sa devine un continuator al academicianului și profesorului George Emil Palade. Luând de la o celulă, monocelula, celula drojdie și evoluând mai departe, ajunge la decizii importante: procese de genotipare, procese de sinteză, procese care stau la baza unor strategii extrem de importante cum ar fi strategia sintezei insulinei, care astăzi este utilizată pe pacientul diabetic de peste două treimi din populația globului pământesc. Deci, peste două treimi din populația globului pământesc utilizează rezultatul cercetării descoperit de profesorul Schekman”, a ținut să menționeze academicianul.

„Adrian Păunescu spunea în «Rugă pentru părinți» că este extrem de important să ții minte de unde vii, cine îți sunt părinții, cine îți sunt buneii, de unde ți-au crescut rădăcinile. Necătând că azi ești în Statele Unite, Canada, Australia sau în alte părți ale omenirii – ești din R. Moldova și aici îți sunt rădăcinile. Este un credo al educației – de a-ți iubi pământul, de a-ți iubi semenii, de a continua și de a lucra pentru omenire, pentru popor, pentru inteligențime. Sunteți un etalon al inteligențimii, al continuității și al savantului. Am votat această decizie importantă a Senatului și este o bogăție pentru Universitatea noastră de a avea în rândurile noastre acest eminent savant cu renume mondial”, a declarat academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu”. 

„În aceste zile facem istorie împreună: R. Moldova este vizitată de un savant de talie internațională care are rădăcini genealogice basarabene”

Ion Tighineanu, academician, președintele Academiei de Științe a Moldovei;

„Parcă ar fi zile obișnuite, dar în aceste zile facem istorie împreună, pentru că R. Moldova este vizitată de un savant de talie internațională care are rădăcini genealogice basarabene. Este o personalitate de excepție și o personalitate de cel mai înalt rang internațional.

Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că R. Moldova nu a fost vizitată de un Laureat al Premiului Nobel de 50 de ani. Să ne bucurăm că suntem martorii acestor evenimente. Ele vor intra în istoria dezvoltării științei și în istoria dezvoltării educației țării noastre. Acum 10 ani, în 2013, R. Moldova a fost menționată pe portalul premiilor Nobel de către profesorul Randy Schekman, care în biografia sa a făcut referință la rădăcinile sale genealogice basarabene. Părinții mamei provin din orășelul Lipcani, unde sunt înmormântați străbunicii profesorului Schekman. Ceea ce l-a determinat să declare că este datoria lui sfântă să viziteze R. Moldova”, a declarat academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

Titlul onorific Doctor Honoris Causa i-a fost acordat profesorului Randy Wayne Schekman pentru activitatea științifică prodigioasă; descoperirile fundamentale în domeniul biologiei moleculare, ce constituie temelia tuturor proceselor biologice normale și patologice ale  organismelor vii, inclusiv a oamenilor, descoperiri ce au rezultate benefice pentru înțelegerea, profilaxia și tratamentul celor mai severe patologii; cultivarea valorilor general umane la nivel internațional.

Conferirea titlului onorific Doctor Honoris Causa  al USMF „Nicolae Testemițanu” cercetătorului mondial Randy Schekman;

La eveniment au fost prezenți membri ai Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”, şefi de subdiviziuni universitare, profesori, studenţi, medici rezidenţi, studenți doctoranzi și reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei. 

Profesorul Randy Schekman este „bine-cunoscut pe arena științifică mondială pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei și contribuții substanțiale în domeniul cercetării fundamentale în citologie”, a spus academicianul Ion Tighineanu. Începând cu anul 2019, a stabilit relații de colaborare cu cercetători din R. Moldova, ce s-au intensificat în perioada pandemiei COVID-19. Profesorul Schekman a efectuat studii cu privire la pandemie, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și eficiența vaccinurilor. 

În anul 2013 a fost distins cu Premiul Nobel în domeniul medicinei pentru descoperirea mecanismului ce reglează traficul prin membranele celulare, un proces în care celulele își organizează activitatea și comunică cu mediul. 

În perioada aflării sale în R. Moldova, celebrul savant Schekman a întreprins o vizită în orășelul Lipcani, raionul Briceni. Aceasta este „prima întoarcere la baștină a unui membru al familiei în ultimii 100 de ani”, susține Randy Schekman.