IGP: Activitățile centrului de agrement – parcul de distracție „Orhei Land” nu au fost reluate și acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi luată o decizie de CNESP
Inspectoratul General al Poliției (IGP) susține că prin desfășurarea protestului de duminică, 5 iulie, organizat de Partidul Politic Șor, privind activitatea parcul de distracții „Orheiland”, „încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la nerespectarea măsurilor de protecție, chemând oamenii la încălcarea normelor de profilaxie și supun riscului viața și sănătatea oamenilor”.
Printr-un comunicat de presă, IGP atenționează că peste 150 de participați la o acțiune de protest organizată la Orhei, au fost supuși riscului de infeției, chiar dacă Hotărârea nr.17/2020, pct.5 a Comisiei Naționale admite posibilitatea întrunirilor de maxim 50 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție anti – COVID și completarea fișei epidemiologice.
„Poliția anunță că documentează toate acțiunile, prin care au fost admise încălcări ale restricțiilor stabilite de cadrul normativ, iar persoanele responsabile/organizatorii vor fi atrași la răspundere în modul stabilit de lege”, menționează IGP.
Activitățile centrului de agrement – parcul de distracție „Orhei Land” nu au fost reluate și acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi luată o decizie de CNESP.
La moment este permis accesul cetățenilor la plimbări în aer liber și alte activități care le permit păstrarea distanței sociale, dar, rămâne sistată activitatea utilajelor de distracții (tobogan, carusel, etc.) care nu oferă păstrarea unei distanțe sociale, fapt care supune copiii riscului de infectare.
„Precizăm că exemplul adus societății, în care reprezentanții politici fac comparație între parcurile de distracții și cele publice, este unul absolut nepotrivit. Menționăm că în cele publice toate utilajele pentru distracții, care presupun aglomerații, nu funcționează în această perioadă, iar Poliția monitorizează aceste locații în permanență. La această oră, niciun parc de distracții din țară nu își desfășoară activitatea”, precizează IGP.
Potrivit Hotărârii nr.17 din 23 iunie curent este interzisă aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, precum și aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement.
Reprezentanții Partidul Politic Șor, nemulțumiți de decizia autorităților privind interzicerea activităților centrului de agrement – parcul de distracție „Orhei Land”, au organizat duminică, 5 iulie, „Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand”.
La 28 iunie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) informa că reprezentanții partidului Șor și a autorităților publice locale din Orhei s-au opus intenției poliției de a restricționa accesul în parcul de distracții OrheiLand. Poliția menționează că parcul de distracții nu dispune de autorizație sanitară de funcționare încă din 25 mai curent și expune riscului sănătatea publică.
„În pofida restricțiilor impuse de autorități și pe lângă faptul că din 25 mai curent nu dispune de autorizație sanitară de funcționare, parcul de distracții “OrheiLand”, din orașul Orhei și-a continuat activitatea, astăzi, expunând riscului sănătatea publică – acțiuni care contravin legislației Republicii Moldova”.
Poliția a precizat faptul că demontarea gardului îi păstrează statutul de parc de distracții și, respectiv, agentul economic este obligat să se conformeze, de rând cu ceilalți antreprenori, restricțiilor impuse de autorități.
IGP menționează că polițiștii au asistat la toate acțiunile întreprinse de aceștia, monitorizând ordinea publică și securitatea cetățenilor și cere, în continuare, conformare și respectarea gradului de sănătate publică; mai ales că publicul prezent acolo este format preponderent din copii.
În cazul constatării nerespectării măsurilor stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, poliția va acționa în corespundere cu cadrul normativ și se va conduce de toate pârghiile legale.
IGP a solicitat cetățenilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate, să-și protejeze copiii, să evite spațiile aglomerate, să nu formeze grupuri mai mari de 3 persoane, să pastreze distanța socială, iar dacă spațiul nu le permite atunci neapărat să poarte măști.
Tot la 28 iunie, Partidul „Șor” a emis un comunicat de presă în care a indicat că reprezentanți ai poliției au încercat să sisteze activitatea parcului de distracții Orheiland. Astfel, reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” împreună cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu vizitatorii parcului, s-au opus deciziei oamenilor legii.
„Poliția, în frunte cu șeful-adjunct al Comisariatului de Poliție Orhei au încercat duminică să închidă parcul de distracții, făcând trimitere la o hotărâre a Comisiei Extraordinare Excepționale de Sănătate Publică. Ei însă nu au prezentat niciun document semnat sau publicat în Monitorul Oficial, așa cum cere legea”, se arată în comunicat.
În comunicat se arată că polițiștii au blocat inițial intrarea în parc, dar după ce reprezentanții Partidului ȘOR – deputații Marina Tauber și Igor Himici, reprezentanții administrației locale, în frunte cu primarul de Orhei Pavel Verejanu, dar și simpli cetățeni au contestat acest abuz și au prezentat argumente incontestabile că decizia nu este în vigoare, iar inchiderea parcului este un abuz, oamenii legii au cedat.
Oamenii au calificat intenția poliției de a închide parcul OrheiLand drept un abuz din partea guvernării lui Dodon, inclusiv pentru că la Chișinău nu au fost luate asemenea măsuri de restricție, Grădina Zoologică și Parcul Dendrariu fiind deschise, a mai precizat sursa citată.